Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezoekt Velp

VELP Op maandagmiddag 6 maart, bracht Minister Piet Adema een bezoek aan de Elzenhof in Velp. Melkveehouder Wilco Nieuwenhuis en zijn vrouw Rosan waren zeer vereerd door de komst van de minister van Landbouw. Het gesprek was open en plezierig. De minister werd vergezeld door Dirk Vreugdenhil, statenlid van provincie Gelderland voor de ChristenUnie.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bezoek minister Piet Adema aan de Elzenhof Velp

“Als melkveebedrijf De Elzenhof zijn we momenteel bezig met een overgang naar biologisch boeren en we willen nog een aantal stappen zetten om op een natuur-inclusieve manier te boeren. We bevinden ons op een prachtige locatie op Landgoed Biljoen, waar we unieke kansen hebben door de aanwezigheid van heide, het KOM-gebied en de uiterwaarden. Dit biedt mooie perspectieven voor zowel de natuur als de voedselproductie.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bezoek minister Piet Adema aan de Elzenhof Velp

“We doen dit niet alleen; we krijgen hulp van onze collega-boeren, terreinbeherende organisaties, gemeente en provincie. De uitdagingen die we hebben om tot een gezond verdienmodel te komen, kunnen niet alleen worden opgelost door korte ketens. We hebben nu een mooie basis voor natuur-inclusief boeren, maar de stappen die nog moeten worden gezet, zijn kapitaalintensief en hebben geen goed verdienmodel. Dit kost dus veel geld en levert alleen grote waarde op in de vorm van natuurherstel. Om dit om te zetten in euro’s is hulp van de overheid nodig. We hebben dit heel duidelijk aan de minister meegegeven tijdens het gesprek.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bezoek minister Piet Adema aan de Elzenhof Velp

Tijdens het gesprek werd ook besproken hoe de gezamenlijke stappen het gebied sterker kunnen maken op het gebied van waterhuishouding, biodiversiteit en klimaat. Bakker Tom van Otterlo vertelde over zijn korte keten, ‘van akker naar bakker’, en bierbrouwer Jaap Lok legde namens Brouwerij De Snor uit hoe hij de korte keten ervaart en hoe smaak en beleving samen moeten komen.

De aanleiding voor het bezoek kwam van een collega van de minister, die had verteld over de interessante bedrijfsvoering van De Elzenhof. De minister was zo onder de indruk dat hij om het bezoek en het bijbehorende overleg had gevraagd.

“We vonden het bezoek heel bijzonder, vooral omdat de minister ons ziet als een van de grote voorbeelden voor de toekomst van de sector. Dat voelt voor ons als een enorme opsteker,” aldus de trotse Wilco Nieuwenhuis.

Bezoek minister Piet Adema aan de Elzenhof Velp

(Foto’s & film: Hermen Vreugdenhil – Collectief Rivierenland)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen