Maand expositie ‘Droomland’ in Nieuwe Ruimte Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Een nieuwe maand betekent ook een nieuwe ‘Kunstenaar van de Maand’ in Nieuwe Ruimte Velp. De expositie werd op zondag 5 maart 2023 geopend en is nog de hele maand te bezichtigen in de expo-ruimte aan de Oranjestraat 36a.

De titel van de expositie is ‘Droomland’ en laat werken zien van drie kunstenaressen met elk een eigen stijl en eigen materiaal. Het zou omschreven kunnen worden als ‘stof, steen en plastic’.

Kunstenaar van de Maand is deze keer Sybrecht Bosker, een kunstenaar die schildert met zijdevezels. Haar werken zijn (veelal) wel gemaakt op traditioneel doek, maar daar houdt de gelijkenis met traditionele schilderijen op. Sybrecht werkt met zijdevezels, die ze behendig op het doek aanbrengt in vormen die haar bevallen. Daarnaast gebruikt ze materialen uit de natuur, zoals stukjes schelp, zand en bladeren waarvan, door middel van een stoomproces, alleen de nerven achterblijven. Deze bladeren kunnen uit haar eigen achtertuin komen of uit verre oorden als Bali, China of Japan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

nieuwe ruimte

Ook gebruikt Sybrecht stoffen, kant en borduursel in haar werken, zo laat ze een Balinese danseres tot leven komen met stoffen uit dat land, met daar overheen details van zijdevezels. Een ander werk is gebaseerd op de tuin van Piet Oudolf, de bekende tuinarchitect, en laat zijn eigen tuin in Hummelo zien.

Mede exposant is Julia Bosker, de dochter van Sybrecht. Ze is opgegroeid met een kunstenaar als moeder en zelf ook altijd creatief bezig geweest, bijvoorbeeld met het maken van sieraden en hoeden, maar omschrijft zichzelf als een beginnend kunstenaar. Ongeveer twee jaar geleden begon zich een gevoel te vormen bij Julia toen ze al het plastic, en vooral plasticzakjes, in onze samenleving zag. Ze is dit gaan verzamelen en heeft vervolgens gezocht naar een manier om hier iets mee te creëren.

Hier kwam uiteindelijk de collectie ‘Waste into Wonderland’ uit. Veel gekleurde stukjes plastic die verschillende voorstellingen laten zien. De collectie bestaat uit drie sub-thema’s: ‘Winter’, Water’ en ‘Wildernis’. Julia laat hier de traditionele schilderij elementen samenkomen met het vernieuwende en moderne van plastic.
Dit is de eerste expositie waar de werken van moeder en dochter samen te zien zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

nieuwe ruimte

De kunstenares die het drietal compleet maakt is Susan Haag. Susan is in 1995 intensief begonnen met keramiek en kwam na veel uitproberen en experimenteren in 2005 op haar (inmiddels) herkenbare zwart witte geometrische werk. ‘Het is als kunstenaar belangrijk om herkenbaar te zijn’, meent ze, echt een eigen stijl te hebben die in één oogopslag herkenbaar is. Het werk bestaat voor het grootste deel uit potten en vazen, die allemaal iets schuin zijn, dit is bewust, ”anders is het saai” vindt Susan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De potten worden gebakken met de Raku techniek, waarbij een pot uit de oven in een zuurstofarme ruimte met zaagsel wordt gezet, waarna alle niet geglazuurde oppervlakken zwart kleuren. Er gaat heel veel tijd zitten in het opzetten van de geometrische vormen, iets dat niet zomaar gaat op een driedimensionaal oppervlak. Susan hoort vaak van mensen dat ze wel een hele vaste hand moet hebben, dit blijkt echter niet het geval te zijn vertelt ze, ze heeft namelijk een tremor in haar hand. Maar hiermee is goed te werken als ze haar hand ondersteund. Het schilderen van deze vormen doet ze op de bank luisterend naar de televisie.

Wederom heeft Nieuwe Ruimte Velp een prachtige expositie weten neer te zetten die zeker het bezoeken waard is. Entree is gratis en de expositieruimte is elke zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Een of meerdere kunstenaars zullen elke zondag zelf aanwezig zijn en u graag vertellen over hun werk.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen