Eindelijk weer concert pianolespraktijk Dorrie Tromp

Foto: Dorrie Tromp

VELP – Na vier jaar was er op zondag 26 maart eindelijk weer een matineeconcert van de leerlingen van pianolespraktijk Dorrie Tromp. Tijdens het concert, gehouden in Nieuw Schoonoord, stonden expressie en emotie centraal. ‘Wat fijn dat het eindelijk weer kan’, zei een geëmotioneerde Dorrie Tromp.

Veel leerlingen hebben in de coronatijd online les gehad en zijn in die tijd enorm gegroeid. En dit lieten ze maar al te graag aan hun familie horen. De stukken die de pianisten speelden, waren heel divers: van filmmuziek van John Williams tot klassieker van Liszt, van de musical Cats tot aan de Mondscheinsonate van Beethoven. ‘Eigenlijk is dit pianosonate nummer 14 van Beethoven’, lichtte pianist Stefan toe over laatstgenoemde.

“Er was een muziekcriticus die op een nacht in 1832 keek naar het maanverlichte oppervlak van het meer van Luzern en aan het nummer moest denken. De drieklanken van de piano klonken precies als de golven van het water en de donkere sfeer van het stuk paste helemaal bij het nachttafereel. En dat was voor mij eigenlijk ook zo. Ik hoor in de drieklanken kabbelend water en ik zie de lichtjes van de sterren.”

Quatre mains

De stukken werden niet alleen solo gespeeld, maar betroffen ook samenspel op twee vleugels en er zaten zelfs twee pianisten aan dezelfde vleugel, ook wel quatre mains genoemd. Quatre mains-spel vraagt veel van de pianisten. Handen, voeten, vingers, lichamen zitten dicht op elkaar. Ook muzikaal vraagt het om veel beheersing van de musici. De balans tussen beide handparen luistert nauw, net als het gebruik van het pianopedaal. Voor broer en zus Jeffrey en Emma helemaal geen enkel probleem. Zij speelden een arrangement van Carol Matz: “This is your land”. ‘Het gaat over zusjes en broertjes die voor elkaar zorgen en dat doen wij ook’, vertelden ze.

Emotioneel

Bij sommige pianisten liepen de emoties hoog op. Sommigen omdat ze gewoon zenuwachtig waren, anderen omdat ze hun stuk opdroegen aan een recent overleden persoon. Eén pianist was het niet eens met de titel van haar stuk. ‘Het heet Troubadours Serenade, maar is veel te vrolijk voor een serenade. Het lijkt meer op een Spaanse dans’, aldus Defne, die het stuk gekozen had, omdat ze zelf een vrolijk persoon is.

Na afloop ontvingen alle pianisten bloemen en een certificaat van deelname. Het volgende concert staat gepland 17 maart 2024.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen