Herdenken & Vieren in Rozendaal en Velp

Foto: Stichting Velp voor Oranje

VELP/ROZENDAAL – Op zaterdag 15 april wordt in de gemeente Rheden herdacht en gevierd dat de Engelsen en Canadezen hier op 16 april 1945 als bevrijders binnenreden. Om 10.00 uur start een optocht met ruim 60 originele legervoertuigen uit WO2 vanaf de Rosendaalselaan in Rozendaal via de Wilhelminastraat, door de Hoofdstraat, waar drie muziekkorpsen meelopen.

Vanaf de Zutphensestraatweg volgt de stoet de oorspronkelijke route door alle dorpen van de gemeente Rheden.  Deze vanwege corona uitgestelde optocht van april 2020, wordt dit jaar gereden in het kader van 450 JAAR RHEDEN. De burgemeesters van Rheden en Rozendaal rijden mee tot het eind van de Hoofdstraat in Velp, waar ze een toespraak houden bij het Monument voor moedige mensen in WO2 en bloemen leggen.

Bloemen en vlaggetjes

Vanaf 8.30 uur stellen de voertuigen zich op in de Rosendaalselaan in Rozendaal. ‘Sommige deelnemers komen helemaal uit Zeeland, andere uit Groningen’, vertelt Kees Prins van Velp voor Oranje. ‘Ze verheugen zich op deze 5-jaarlijkse tocht, omdat die door een prachtig gebied rijdt, op precies dezelfde wegen en paden (op de hei en door het bos) als in 1945.’ Het wordt extra feestelijk als toeschouwers bloemen op de auto’s gooien, net als op 16 april 1945. Scouts van De Velpsche Woudloopers delen in de Velpse Hoofdstraat bloemen en vlaggetjes uit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bevrijding Velp

Expositie op De Overtuin

De Oranjeverenigingen van de verschillende dorpen organiseren op deze dag extra activiteiten. Zo zorgt Velp voor Oranje voor de ontvangst van de deelnemers en de muzikale optredens in Rozendaal en natuurlijk ook voor de optredens en meelopende muziekkorpsen in Velp. Op De Overtuin wordt de optocht rond 10.30 uur begroet door de Velpse musici van het Ensemble Afternoon Delight (close harmony) en Harmonie Unisono (zij spelen vanaf 9.30 uur). In de doorgang van Overtuin en Den Heuvel is van 13 t/m 20 april de tentoonstelling Velp Viert Vrijheid te zien; 21 fotodoeken van 2 x 3 meter met foto’s van 16 april 1945 en foto’s van nu op dezelfde locaties. De doeken werden in 2021 geëxposeerd op verschillende plaatsen in het centrum van Velp.

De Seaforth Highlanders Pipes and Drums, de Arnhem Band (scouts) en het Velpse Pretorkest spelen rond 10.30 uur gezamenlijk bij het Monument voor moedige mensen in WO2, op de hoek van de Hoofdstraat en Hogeweg (Nieuw-Schoonoord). Aansluitend vindt daar de jaarlijkse bloemlegging plaats, met toespraken van onder andere de beide burgemeesters en leerlingen van de Roncallischool.

Enkele nabestaanden van onderduikers die in Velp de oorlog overleefden komen voor deze bijeenkomst speciaal uit Israël en Amerika. ‘Iedereen is welkom’, vertelt voorzitter Gety Hengeveld van Velp voor Oranje, ‘ook om na afloop bij een kopje koffie herinneringen op te halen.’ In de Aula van Nieuw-Schoonoord draait de historische film van Dr. Van Griethuysen, met opnames van de werkelijke intocht van de bevrijders op 16 april 1945. Ook daar is de toegang vrij.

Bevrijding

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen