Agrariërs en rentmeesters gaan gezamenlijk werken aan nieuw perspectief

Foto: provincie Gelderland

DIEREN/DOESBURG/DE STEEG – De agrariërs op de 1340 hectare landbouwgrond in het Natura 2000 gebied tussen Doesburg, Dieren en De Steeg combineren een economisch gezonde bedrijfsvoering met zorg voor natuur en milieu. Ze doen dat beter dan de gemiddelde Nederlandse veehouder.

Dit is de uitkomst van een onderzoek dat uitgevoerd is door Hogeschool Van Hall Larenstein in opdracht van de provincie Gelderland. De resultaten van het onderzoek zijn op onlangs gepresenteerd aan de agrariërs, de rentmeesters en andere betrokken organisaties.

Het onderzoek vormt één van de bouwstenen voor het gebiedsproces in de uiterwaarden Havikerwaard, Beimerwaard, Fraterwaard en Olburgerwaard (HBFO). In dit gebied werken rijk en provincie samen met belanghebbende organisaties aan de doelen voor water, natuur en landbouw.

Het doel van het onderzoek was om de huidige situatie in beeld te brengen. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met de agrariërs. Gevraagd is naar feitelijke gegevens over het agrarisch bedrijf, en naar knelpunten bij de bedrijfsvoering. Ook is gevraagd hoe men naar de toekomst kijkt.

In het gebied zitten voornamelijk melkveebedrijven met veel dieren en veel grond. Met gemiddeld 1,5 GVE/ha zijn de bedrijven extensiever dan het gemiddelde bedrijf in Nederland. Van het landbouwareaal valt 16% onder agrarisch natuurbeheer (ANLb). Dat is fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 6%. De agrariërs werken meer natuurinclusief dan hun collega’s in de rest van het land.

Als belangrijkste knelpunten zijn genoemd: het scheurverbod, de ganzenschaderegeling, de derogatie, onduidelijkheid over het vervolg van het ANLb, en het gebrek aan duidelijkheid voor de toekomst. Boeren weten niet of het zinvol is om te investeren en als ze dat willen, dan werkt de bank niet mee omdat ze in een Natura 2000 gebied zitten. Bijna alle boeren geven aan dat ze graag het bedrijf willen voortzetten op de manier zoals ze dat nu doen.

Aan de boeren wordt aanbevolen om als landbouw niet af te wachten, maar zélf het heft in handen te nemen. Aan de overheid wordt aanbevolen om samen met de agrariërs te werken aan duidelijkheid over het perspectief voor de landbouw in dit gebied. De provincie heeft aangegeven dat ze bereid is dit proces te faciliteren. In een vervolgbijeenkomst zal hier nader op in worden gegaan.

De resultaten van het onderzoek staan in een rapport, de Landbouwverkenning. Deze is op te vragen bij Hogeschool Van Hall Larenstein of bij de Provincie Gelderland.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen