Onthulling gedenksteen omgekomen soldaten bij De Steeg

DE STEEG – Op zaterdag 15 april vond de officiële onthulling plaats van de gedenkplaat ter nagedachtenis aan twee Britse soldaten die sneuvelden op 16 april 1945. Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden verrichte de onthullingshandeling, samen met Franz Graf zu Ortenburg, heer van Middachten, kolonel Bas van den Berg, Commandant Regiment Genietroepen en Arjan Flipse, Vice Voorzitter Ondernemers Club Rheden.

Omdat beide soldaten van Schotse afkomst waren werd het programma ingeleid door een muzikale bijdrage van doedelzakspeler Peter ten Dijke. Het officiële gedeelte startte met een welkomstwoord van John Kapteijn, van het Comité 4 en 5 mei Gemeente Rheden en initiator van de gedenkplaat. De plaquette werd vervolgens onthuld middels het liften van een camouflagenet, waarna Bjorn Verkerk op cornet de Last Post ten gehore bracht. Na een minuut stilte werden door de genodigden kransen gelegd en werden de plechtigheden afgesloten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Onthulling gedenksteen omgekomen soldaten bij De Steeg

De ceremonie vond plaats vlak bij de plek waar Donald Chisholm (32) en William McLaren (23) omkwamen. Zij zagen – amper drie weken voor het einde van de oorlog – een boobytrap over het hoofd toen ze meehielpen de Middachterallee tussen De Steeg en Ellecom weer begaanbaar te maken. Om de bevrijders te vertragen hadden de Duitsers met behulp van explosieven 40 bomen dwars over de weg gelegd en mijnen geplaatst. De gedenkplaat is geplaatst in april 2022 en ligt tussen het fietspad en het spoor, tegenover de oprijlaan van kasteel Middachten.

Plaatselijk was het lang onbekend wie de soldaten waren. John J. Kapteijn uit De Steeg zocht het uit. Kapteijn: ”Ik hoorde in 2015 voor het eerst dat de namen van de twee gesneuvelde soldaten niet bekend waren en kon me daar niet bij neerleggen.” Via de site van de Commonwealth War Graves Commission, een organisatie die de laatste rustplaatsen van alle slachtoffers van twee wereldoorlogen beheert, konden de namen van de in De Steeg gesneuvelde soldaten worden gevonden. Daarna werd bij de National Archives van het Verenigd Koninkrijk in Londen het dagrapport van de 294 Field Company – Royal Engineers opgevraagd. Daaruit bleek dat de sterkte van deze genie-eenheid van 16 op 17 april 1945 was gedaald met drie personen. Twee dodelijke slachtoffers en één zwaargewonde.
In een bijlage van dit dagrapport (War Diary) staat het ongeval beschreven.

Het gedenkteken aan de Middachterallee is gerealiseerd met steun van de Ondernemers Club Rheden. Kapteijn: “Op deze manier worden deze mannen niet vergeten en is het een blijvende herinnering aan de oorlogsjaren en bevrijding.” De lichamen van Chisholm en McLaren liggen begraven op het Britse oorlogskerkhof in Uden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Onthulling gedenksteen omgekomen soldaten bij De Steeg

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen