INGEZONDEN BRIEF - In Dieren is commotie ontstaan over het voornemen van de gemeente om een monumentale beuk te kappen op de Joodse begraafplaats aldaar. Dat kan ik me voorstellen. Het is echter jammer dat niemand van te voren waaronder de NIK, burgers, lokale (amateur) historici het initiatief hebben genomen om bij de
gemeente Rheden te bedingen dat de boom op een monumentenlijst wordt gezet.
Het is weer mosterd naar de maaltijd als de
PVDA nu pas de boom op de agenda plaatst. Typerend is dat bewoners de kap van de boom hebben voorkomen terwijl de bezwaarprocedure loopt. Dat geeft ook aan dat bij de gemeente Rheden de intentie ontbreekt om de boom te behouden. Blijkbaar spelen zaken als besparen op onderhoud een rol bij de gemeentelijke houding.
De boom verdient echter een status beschermd. De boom is niet ziek, is nauw verbonden met de historie van de begraafplaats en gezichtsbepalend. De boom, blijkbaar gepoot vóór 1892, heeft ook in al die jaren gelegenheid gehad om uit te groeien. Bovendien biedt zo’n boom nestgelegenheid en zuurstof en is goed voor de waterhuishouding.
Een begraafplaats wordt geassocieerd met dood, maar een begraafplaats biedt ook veel leven. Het is een beschutte plek in een stads omgeving waarin vogels en andere fauna rust vinden.
Ik zou burgers en organisaties waaronder de Bomenstichting aanraden
bezwaar te maken. Deels is dat al gebeurd, aldus het artikel in De Gelderlander d.d. 25 april 2023. Gemeentes hebben de neiging burgers die bezwaar maken te vragen of ze individueel belang hebben bij de boom en de boom binnen 100 meter in hun gezichtsveld is. Ik zou dan de gemeente Rheden duidelijk maken dat men als burger geen individueel belang heeft bij de verkoop van het hout van de boom, maar dat men als burger serieus begaan is met het aanzien van Dieren en dat monumentenzorg iets is wat elke burger in de gemeente Rheden aangaat.
Verder mis ik onderbouwing van een Bomenstichting of een andere deskundige in bomen. Dat de boom zelf geen beschermde status heeft, wil niet zeggen dat kap zomaar kan. Om te voorkomen dat de gemeente Rheden de boom kapt tijdens de gerechtelijke procedures kan men w.o. de Bomenstichting naast het indienen van een bezwaarschrift of beroepschrift ook een verzoek voor het treffen van een voorlopige voorziening bij de rechtbank indienen.
Verder wil ik nog wijzen op de sedert 1 januari 2017 ingetreden Wet natuurbescherming: deze wet bevat bepalingen over de bescherming van natuur en dier- en plantensoorten: het is verboden bomen te kappen als dat niet vooraf gemeld is aan de Provincie Gelderland.
Als de gemeente Rheden zich al niet aan de regels houdt, burgers beboet bij ontoelaatbare kap van bomen en burgers niet betrekt in haar besluitvorming dan is het einde zoek. Hopelijk neemt de gemeente Rheden zelf het besluit de boom na ampel beraad te behouden, anders kan de Raad van State mogelijk een streep zetten onder de voorgekomen kap van de beuk.
Ik zou de casus met deze beuk ter hand nemen om de (boom) monumentenzorg, de procedures en de betrokkenheid van het gemeentelijke apparaat in de gemeente Rheden onder de loep te nemen om nog meer schade in de toekomst te voorkomen.
Ingezonden door: R W Jansen, Hoogeveen, Inwoner Arnhem 1987-2007
Lees ook:
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Adverteren op
rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.