Speelgoedbank Speelstoet bestaat 10 jaar

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Speelstoet is een speelgoedwinkel waar geen kassa te vinden is en waar kinderen gratis speelgoed kunnen krijgen. Het speelgoed wordt via donaties binnengebracht en gecontroleerd door cliënten van Siza.

In Velp is Speelstoet te vinden in De Wambeek in het pand op Den Heuvel.

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Speelgoedbank werden vrijwilligers, collega’s en belanghebbenden/geïnteresseerden verwelkomd en bedankt voor hun inzet tijdens een feest in De Wambeek. De oprichtsters van de Speelgoedbank waren aanwezig om de gasten welkom te heten.

Speelstoet

Tien jaar geleden begonnen drie dames samen met Volkshuisvesting met een idee voor een speelgoedbank om kinderen te voorzien van speelgoed voor wie dat niet vanzelfsprekend was. Na een flinke zoektocht naar bijvoorbeeld samenwerking, speelgoed, huisvesting en vrijwilligers konden er uiteindelijk uitgiftepunten gerealiseerd worden op verschillende locaties, waaronder De Wetering, de Geitenkamp en Eilandstaete in Malburgen, en later ook op de Wambeek in Velp.

In het begin werd alles wat maar enigszins bruikbaar was ingezameld en door de groep (toen nog 10 cliënten van Siza) gecontroleerd, schoongemaakt en klaargemaakt voor uitgifte. Na verloop van tijd sloten steeds meer vrijwilligers zich aan, en ontstond er een verrassende en leuke samenwerking tussen vrijwilligers en cliënten. De vrijwilligers bleken van grote betekenis te zijn voor de cliënten, die hen ook misten wanneer ze afwezig waren. werden ze ook door hen gemist.

“Op 13 april 2013 was de eerste uitgifte in Arnhem, en wat was dat een geweldig gevoel. De eerste kindjes die de speelgoedbank wisten te vinden en met een blij gezicht een mooi stuk speelgoed uit konden zoeken.”

In die tijd kregen gezinnen nog een strippenkaart waarmee ze een aantal stukken speelgoed per keer konden uitzoeken. Deze papieren velletjes raakten snel kwijt, werden vergeten of verdwenen in de wasmachine. Naarmate de voorraad speelgoed groeide, groeide ook het aantal inschrijvingen. Het aantal stukken speelgoed dat meegenomen mag worden is echter hetzelfde gebleven, maar de strippenkaarten zijn verleden tijd. De Speelstoet is nu digitaal en zo kan de administratie beter worden bijgehouden.

Speelstoet

Met de uitbreiding van de locatie in Velp heeft de organisatie in 10 jaar tijd meer dan 2000 kinderen blij gemaakt. Dagelijks werken meer dan 50 cliënten op 3 werkplekken binnen Siza, en houden 20 vrijwilligers de winkels en uitgiftepunten draaiende!

Kortom:

Voor de cliënten is het aangenaam werk, omdat zij het speelgoed op hun eigen tempo kunnen klaarmaken voor de “winkel”. Voor de kinderen die gebruik kunnen maken van Speelstoet en een Gelrepas hebben, is het een feest om bijvoorbeeld gratis boeken, fietsen, puzzels en knuffels mee naar huis te kunnen nemen. Voor de vrijwilligers is het voldoening om zoveel blije gezichten te zien. De organisatie is trots op alles wat ze in al die jaren hebben bereikt en hoopt nog lang zo door te kunnen gaan.

Voor meer informatie over Speelstoet kunt u terecht op https://speelstoet.nl.

Speelstoet

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen