Dierense Toren besmeurd met verf

Foto: Jeroen van Gessel - Stichting De Dierense Toren

DIEREN – De Dierense Toren, een van de markantste gemeentelijke monumenten van gemeente Rheden, is het doelwit van vandalen die de uitbouw van de toren hebben besmeurd met witte verf. De vandalistische daad heeft plaats gevonden tussen 30 april en 4 mei 2023.

Deze beschadiging moet worden verwijderd door een professioneel bedrijf waarmee forse kosten zijn gemoeid. Een zware tegenvaller aldus het bestuur, hoe en waarom deze actie is gedaan is niet bekend, er is aangifte gedaan bij de politie. Heeft u enig idee wie de veroorzaker(s) is(zijn) van deze zinloze daad, bel dan met de politie via 0800-8844 of, indien u anoniem wilt blijven via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Over de Dierense Toren

De Dierense Toren is dus oorspronkelijk gebouwd in 1924/1925 als onderdeel van de rooms-katholieke Mariakerk, die in 1976 werd gesloopt. Dankzij een actie van de lokale bevolking werd de toren gered en in 1987 gerestaureerd en omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw. Tegenwoordig biedt de toren ruimte voor een kiosk op de begane grond, vergaderruimte op de eerste verdieping die te huur is, kantoorruimten en een uitkijkpunt op de klokkenzolder. Het plein achter de toren geeft de omtrekken weer van het voormalige kerkgebouw.

De Stichting De Dierense Toren, opgericht op 26 oktober 1983, heeft als doel het behoud van het karakter van Dieren en specifiek het behoud van De Dierense Toren te bevorderen. De kosten voor het onderhoud van de toren worden gedekt door huurinkomsten en bijdragen van donateurs. Vrijwilligers spelen ook een belangrijke rol bij het onderhoud.

De Dierense Toren bestaat in 2024/2025 100 jaar, een jubileum dat niet vergeten wordt, net als Stichting De Dierense Toren die 26 oktober 2023 40 jaar bestaat.

Het is geweldig om te zien hoe een gebouw dat ooit een religieuze functie had, is getransformeerd tot een gemeenschapsruimte die verschillende functies dient. Het behoud van historische gebouwen zoals De Dierense Toren is van belang om het karakter en de geschiedenis van Oud-Dieren en gemeente Rheden te behouden.

Kijk voor meer informatie ook op: https://dierensetoren.nl/

 

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen