VPRO Tegenlicht Meet Up met Rob van Hattum in Bibliotheek Dieren

Foto: Rob van Hattum

DIEREN – Voor de eerste keer organiseert Bibliotheek Dieren een VPRO Tegenlicht Meet Up. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met het IVN Oost Veluwezoom. De uitzending die centraal staat is “Welkom in het Symbioceen”. Te gast is regisseur van de documentaire en wetenschapsjournalist Rob van Hattum.

Welkom in het Symbioceen gaat in op het nieuwe tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren en profiteren van elkaars bestaan. Natuur en technologie werken harmonieus samen en dragen bij aan oplossingen van problemen die vandaag de dag spelen in onze maatschappij. Tegenlicht sprak voor de documentaire met milieufilosoof Glenn Albrecht over het nieuwe tijdperk dat ons te wachten staat. Hij verzon een nieuwe vocabulair voor het Symbioceen en inspireerde daarmee diverse onderzoekers en kunstenaars zoals Jalila Essaïdi, Lucas de Man en Iza Awad.

Gesprek

Na het bekijken vindt onder leiding van IVN Oost Veluwezoom (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) een gesprek plaats met documentairemaker en wetenschapsjournalist Rob van Hattum, over de inzet van natuurlijke intelligentie versus kunstmatige intelligentie.

Dit wordt gevolgd door een discussie met en tussen de aanwezigen over deze voors- en tegens. De stellingen voor de discussie worden ingeleid door Sjoerd Geraeds, student Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit Informatica en Jochem Macaré. IVN Gids en student ecologie aan de Hogeschool van hall Larenstein.

Rob van Hattum is te gast

Rob van Hattum maakt al dertig jaar radio- en televisieprogramma’s over wetenschap en technologie. Tevens is hij eindredacteur voor VPRO-programma’s als Noorderlicht Nieuws en de Nationale Wetenschaps Quiz. Verder is hij inhoudelijk directeur van wetenschapscentrum NEMO in Amsterdam. Van Hattum heeft de laatste jaren een aantal spraakmakende documentaires voor het VPRO-programma Tegenlicht gemaakt. Zijn programma Afval is voedsel ontketende een ware revolutie in het denken over duurzaamheid. Zijn laatste documentaire Here Comes The Sun – over de belangrijke rol die de zon kan spelen in onze energiehuishouding – leidde tot kamervragen. Zijn programma’s wonnen verschillende nationale en internationale prijzen.

Themaprogramma kunstmatige intelligentie

Om meer inzicht te geven in de kansen en risico’s die AI met zich meebrengt, organiseert Bibliotheek Veluwezoom van maart tot en met juni 2023 een gevarieerd programma over dit onderwerp. Ontdek wat ze nog meer organiseren via de themapagina www.bibliotheekveluwezoom.nl/thema

Meer informatie en aanmelden

Deze Tegenlicht Meet Up wordt georganiseerd op dinsdag 6 juni van 19.30- 21.30 uur in de Bibliotheek Dieren. Toegang is gratis. Aanmelden kan via de Bibliotheek Dieren en online, via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen