Steenuil vriendelijke drinkbakken voor IVN Oost Veluwezoom

Foto: Veluwefonds

RHEDEN – Op vrijdag 9 juni namen vrijwilligers van de Steenuilenwerkgroep van IVN Oost Veluwezoom 19 steenuil vriendelijke drinkbakken in ontvangst. De drinkbakken zijn beschikbaar gesteld door het Veluwefonds.

De vrijwilligersgroep plaatst de drinkbakken op plekken waar steenuilen zitten. Het komt vaak voor dat jonge steenuilen tijdens het verkennen van het territorium te water raken en verdrinken. Een steenuilvriendelijke drinkbak biedt de oplossing, doordat er een mogelijkheid is voor jonge steenuilen om uit het water te klimmen.

Jonge steenuilen op het droge

De vrijwilligers zorgen dat de drinkbakken terechtkomen bij erfbewoners met paarden, koeien of schapen in gebieden waar steenuilen zitten. Zij vervangen hun huidige drinkbakken voor de steenuilvriendelijke variant. Zo zullen minder jonge steenuilen na het uitvliegen verdrinken. Samen helpen vrijwilligers en bewoners van het buitengebied de jonge steenuilen op het droge.

Ambassadeur van het cultuurlandschap

Steenuilen horen bij het kleinschalige landschap van de Veluwe, maar ze hebben het moeilijk. De steenuil is de kleinste in ons land voorkomende uil. De steenuil komt voor op het boerenerf. De steenuil is een echte ambassadeur van het cultuurlandschap: in een halfopen landschap met een afwisseling van hoogstambomen, heggen, knotbomen en weilanden voelt hij zich prima thuis. De steenuil is in aantal sterk achteruitgegaan en kan daarom wel wat hulp gebruiken.

(Bijschrift bij foto: Overdracht van de eerste steenuilvriendelijke drinkbak door René Zweers (Veluwefonds, tweede van links) en Ferry Bulten (IVN-steenuilenwerkgroep, rechts ). De eerste drinkbak is geplaatst op het erf van Pim Aalders (tweede van rechts) en Henny Aalders-Schut (links) in Spankeren. )Over het Veluwefonds

Het Veluwefonds is het fonds van en voor de Veluwe. Het ondersteunt initiatieven die de Veluwe nog sterker en mooier maken. Natuur is hierbij het speerpunt.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen