Win-actie Boek Het Dierense Veer van Wencel Maresch

Foto:

DIEREN – Op zaterdag 17 juni 2023 werd óp de veerpont over de IJssel het boek Het Dierense Veer, Steeds Voorwaarts gepresenteerd.

Het boek is geschreven door Wencel Maresch. Hij schreef in de loop der jaren meerdere boeken over de lokale historie, zoals Oorlog aan de Veluwezoom, Dieren en omgeving in de 20ste eeuw, Groeten uit Dieren en Dwars door Dieren.

De omgeving van het veer is volgens veel mensen het mooiste plekje van Dieren. Al sinds 1269, maar waarschijnlijk zelfs al langer, wordt op die plek een veerdienst over de IJssel onderhouden. Aanvankelijk met roeiboten en vrij varende pontons, tegenwoordig met een moderne gemotoriseerde gierpont met de naam Steeds Voorwaarts.

Over die pont en de omgeving van het veer gaat dit boek.

Maar het gaat niet alleen over de veerpont en de veermannen, maar ook over de IJssel, het dorp Olburgen op de oostelijke oever, over de economische en recreatieve activiteiten bij het veer, het oude veerhuis en over de gevaren rond de pont en de veerstoep.

In ruim honderd pagina’s en bijna tweehonderd soms unieke afbeeldingen, beschrijft Maresch in tekst en beeld de lange historie van het veer en omgeving. Het boek is verkrijgbaar voor € 21,95 bij de Read Shop en Primera in Dieren en te bestellen door een e-mail te sturen naar [email protected].

Win-actie via Facebook rheden.nieuws.nl

Maak kans op dit boek. VOLG de Facebookpagina en LIKE het bericht op de pagina. De winnaar krijgt een persoonlijk bericht op FB, daarna kan het boek opgehaald worden, na afspraak, in Velp.

Uit het voorwoord van het boek:

Geboren in het oude Dieren, bracht ik veel tijd in mijn jeugd door in de omgeving van het veer. De pont, genaamd Steeds Voorwaarts, het haventje, de veerstoep, de af en aan rijdende voertuigen, het had allemaal een enorme aantrekkingskracht op mij en mijn vriendjes. Je kon geweldig vissen bij de plek waar het riool in de IJssel stroomde. Of in de Ruitersbeek, waar zelfs nog paling te vangen was. Je kon in de roeiboten van veerbaas Frits Wiegman klimmen en er later – als hij eenmaal wist dat je als Zeeverkenner de rivier en de scheepvaart kende – een huren van je zakgeld. Een gulden per uur. Je kon er ook uren lang hutten bouwen op de strandjes tussen de kribben of gewoon lanterfanten aan de loswallen.

Later kwam ik er natuurlijk niet meer spelen, maar met regelmaat even bij het veer kijken was altijd een zekere routine. En niet alleen voor mij. Zeker op mooie dagen en bij hoog water trekt het veer steeds heel veel mensen. Toeristen en Dierenaren. Een kletspraatje maken, of gewoon een poosje mijmeren en uitkijken over de rivier en uiterwaarden. Je kunt de Doesburgse Martinitoren zien en de kerk van Olburgen. En als je na een tochtje door de Achterhoek over de Dierenseweg naar het westen fietst, biedt de ‘skyline’ van Dieren nog steeds een prachtige en authentieke aanblik. Niet voor niets diende het veer als decor voor de tv-serie De Brug, die zich in de jaren 30 van de vorige eeuw afspeelde.

In veel boeken over de historie van Dieren, wordt terloops geschreven over het veer en de omgeving. Een volledig boek was er volgens mij echter nog niet over verschenen en dat was aanleiding genoeg voor deze uitgave.
Ik wens u er veel plezier mee. Wencel Maresch

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen