De Oude Jan op Open Monumentendag en Velps dorpsfeest

Foto: Martin Idema

VELP – Zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 zijn er diverse activiteiten voor jong en oud te beleven in en rond De Oude Jan.

Open Monumentendag

Op Open Monumentendag zullen op zaterdag 9 september Piet en Wilma de Jong uit Velp hun werkstukken van 10.00 – 16.00 uur in de Oude Jan exposeren.

Wilma maakt sieraden, zoals armbanden en halskettingen, die vooral aan Terre des Hommes worden aangeboden en zo aan het goede doel bijdragen. Ook repareert Wilma sieraden. In de kersttijd legt ze zich toe op handgemaakte kerstkaarten.

Piet maakt werkstukken in hout, zoals kaarsenstandaards en (fruit)schalen in verschillende soorten en maten. Hij maakt ook decoratief vrij werk. De eigenschappen van de diverse houtsoorten worden zoveel mogelijk uitgebuit in vorm en kleur. Piet en Wilma de Jong zijn bij de expositie aanwezig om toelichting te geven.

Dorpsfeest Velp, 450 jaar Rheden

Op zondag 10 september wordt tussen 11.00 en 12.00 uur op een bijzondere manier ‘Het verhaal van de Oude Jan’ uitgebeeld. Het is de start van het grote Dorpsfeest Velp in het kader van de viering van het 450-jarig bestaan van de gemeente Rheden.

Dit evenement begint om 11.00 uur bij de Oude Jan. Dan wordt ‘Het verhaal van de Oude Jan’ uitgebeeld, voor jong en oud, voor families, voor ons allen. Dansstudio26 uit Velp heeft speciaal daarvoor een dansvoorstelling gemaakt, vertellers laten de rechter spreken op de plek waar vroeger de gerichtslinde stond, we horen de koster op zijn kostersteen, dr. Fabius over zijn pomp én de destijds in de Oude Jan gevestigde naai- en spinschool komt opnieuw tot leven.
Carnavalsvereniging De Narrenkap schminkt de kinderen. En rond 12.00 uur lopen ze met z’n allen in optocht achter het pretorkest op de carnavalswagen naar Biljoen, waar in de middag tal van oude tradities herleven.

Dorpsfeest Velp - 450 jaar Rheden - Lucas van Hapert

Ontwerp: Lucas van Hapert

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen