Programma Dorpsfeest Velp in en om de Oude Jan

Foto: Lucas van Hapert

VELP – Zondagochtend 10 september start het Dorpsfeest van Velp ter ere van de viering van het 450 jarig bestaan van gemeente Rheden. Alle 7 dorpen zullen dit najaar een dorpsfeest organiseren, Velp mag de serie dorpsfeesten aftrappen.

Om 11:00 uur start het Dorpsfeest van Velp met om 11:00 uur een minifestival in en om de Oude Jan, het prachtige kerkje dat stamt uit de 12e eeuw. Met om 11:00 uur de opening van de voorstellingen door onze dorpswethouder Ronald ter Hoeven. Vervolgens worden er op 7 verschillende plekken doorlopende voorstellingen gegeven met onder andere rap, dans, theater en schminken.

Om 12:00 uur gaan alle aanwezigen met elkaar in een optocht, begeleid door de Prinsenwagen van Carnavalsvereniging de Narrenkap en Pretorkest ‘Zo toeter als’ vanaf de Oude Jan door de Reinaldstraat naar het feestterrein bij Kasteel Biljoen. De stoet wordt afgesloten door de antieke brandweerauto van de Velpse Vrijwillige Brandweer. Vervolgens barst het dorpsfeest ook daar los , ook daar is van alles te beleven, kijk hiervoor ook op: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/194684/dorpsfeest-velp-van-oude-jan-tot-kasteel-biljoen-2/.

Het verhaal van de Oude Jan

De geschiedenis van Velp begint hier, bij de Oude Jan. Het schip van de kerk werd gebouwd rond 1100, dus ruim 900 jaar geleden! Wat heeft zich hier allemaal afgespeeld tussen toen en nu? We nemen een duik in de geschiedenis én het heden.

1 Dansen in de kerk

De kerk was ooit het centrum van het dorp en werd door de eeuwen heen voor vele doeleinden gebruikt. Het was en is een plek waar mensen elkaar treffen bij belangrijke gebeurtenissen. Hoe gebruiken we de kerk vandaag de dag? Voor bruiloften en begrafenissen, maar ook voor concerten, lezingen, filmavonden, feestjes én dans. (Dans: Studio26)

2 Kostersteen

In de gevel is te zien dat hier vroeger een dakje was. Onder dit dakje stond na de kerkdienst de koster, op de zogenaamde kostersteen. Deze steen ligt er nog altijd en is de voet van een oud doopvont. De koster sprak hier de mensen toe over de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden in de omgeving. Daarnaast had hij nog meer taken. Hij was onder andere ook schoolmeester, doodgraver en onderhield een moestuin, het ‘kosterijland’. (Acteur: Leo Schol)

3 Naai- en spinschool

Na 1841 verloor de Oude Jan zijn religieuze functie, tot de grote restauratie rond 1950. De gelovigen waren verhuisd naar de nieuwe Grote Kerk, verderop in de straat. De kerk raakte langzaam in verval en werd in de jaren daarna gebruikt voor andere doeleinden of stond leeg. Er was bijvoorbeeld een bibliotheek, vluchtelingenopvang, gaarkeuken én een naai- en spinschool voor de meisjes. (Dans: Studio26)

4 Gerichtslinde

Vroeger werd in de Oude Jan maandelijks recht gesproken. Bij mooi weer gebeurde dat buiten, onder de grote lindeboom, links voor de ingang van de kerk. Partijen uit de omgeving met conflicten of geschillen verzamelden zich hier en brachten hun kwesties voor de rechter. (Acteurs: Rhedelijk Cultureel)

5 Dr. Fabiuspomp

Dokter Gerhardus Fabius was van 1880 tot 1900 huisarts in Velp. Hij wist dat toegang tot schoon drinkwater belangrijk is om gezond te blijven. Daarom zette hij zich in voor een waterleidingnet voor de arbeidende bevolking in Velp. Uiteindelijk is hem dat gelukt. Op 1 mei 1901 werd dit net opengesteld, maar de dokter overleed kort daarvoor. Als herinnering aan Dokter Fabius werd deze pomp geplaatst in de Broekstraat. Later verhuisde de pomp naar het terrein bij de Oude Jan. (Vertellers: Vrienden van de Oude Jan)

6 Carnaval

CV De Narrenkap heeft een band met de Oude Jan. Vroeger werden hier hun carnavalsmissen gehouden. De hoogste onderscheiding binnen De Narrenkap is nog steeds ‘Commandeur van de Oude Jan’. Maar de Narrenkap doet meer dan alleen carnaval vieren. Vandaag maken ze jou met schmink of een tattoo helemaal klaar voor het feest!

7 Rap 450 jaar Rheden

De Oude Jan vormt niet meer het centrum van Velp, maar staat nog steeds midden in de samenleving. Er wordt getrouwd en gerouwd. Er zijn lezingen, concerten, films en feestjes. Buiten wordt geschommeld, gespeeld, gewandeld en… gerapt. De Velpse Rapper Kenntoch maakte samen met de Vrienden van de Oude Jan een rap ter ere van 450 jaar Rheden. (Rapper: Kenntoch)

Plattegrond Oude Jan Dorpsfeest Velp - Vrienden van de Oude Jan

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen