VELP- Door een communicatiefout is de openstelling van het unieke Huis Slegers niet goed vastgelegd in de lijst van monumenten die te bezoeken zijn op Open Monumentendag 2023. Maar dit bijzondere huis zet ook haar deuren open voor het publiek.
Geschiedenis
Begin jaren vijftig maakten beeldend kunstenaar Piet Slegers en Gerda Slegers-Bokhorst plannen voor de bouw van een woning met atelier op een perceel in Waalre. Ze vroegen Gerrit Rietveld om een ontwerp. Hun nieuwe huis moest licht en zonnig zijn en er was een beperkt budget. Een lijstje van mevrouw Slegers uit omstreeks 1951 geeft enkele wensen, waaronder: ‘hoe meer zon en lucht hoe liever, ruimte voor 6 personen, huiskamer liefst met langste zijde en open deuren naar de tuin, keukentje zo klein en practisch mogelijk, alle kamers liefst zo veel mogelijk zon, brengen liefst geen kasten of dressoir mee, geen behang’.
Rietveld tekende twee ontwerpen. De welstandscommissie van Waalre had echter bezwaren en wees het ontwerp af met de opmerkelijke redenering: ‘Alhoewel de Commissie persoonlijk de architectuurrichting, welke de ontwerper aanhangt, niet kan bewonderen, zijn de esthetische consequenties van deze overtuiging zo logisch getrokken, dat zij het ontwerp op zich zelf bezien niet kan afkeuren. Zij heeft echter ernstige bezwaren tegen de plaatsing van dit woonhuis op het op de tekening aangegeven terrein, daar het hier geprojecteerde bouwwerk detoneert in deze omgeving.’
Hier had Rietveld in 1951 een huis gebouwd voor de familie Stoop. Het was door zijn eenvoud de inspiratie voor Piet en Gerda Slegers geweest om Rietveld te benaderen. Een eerste schets voor een atelierwoning naast huis Stoop maakte Rietveld in juli 1952. ‘Alles zeer eenvoudig’ schreef hij erbij. Uit de bouwtekeningen blijkt de werkwijze van Rietveld. Hij schetste eenvoudige plattegronden en gevelaanzichten. In de kantlijnen maakte hij berekeningen. Het concept, dat al bij de eerste schetsen behoorlijk trefzeker vast lag, werd uitgewerkt op papier waarop rasters met gelijke maten waren uitgezet. In de loop van 1954 werd het plan uitgewerkt. Aannemer Boks bouwde het huis voor 24.950 gulden. Het werd opgeleverd in 1955. Na de bouw bleef het huis onafgebroken bewoond door de opdrachtgevers die het zestig jaar in oorspronkelijke staat hebben gehouden. In 2010 werd het huis aangewezen als rijksmonument. Het is in 2011 door Piet en Gerda Slegers overgedragen aan Hendrick de Keyser Monumenten maar bleef door hun tot hun overlijden bewoond.Op dit moment worden de plannen uitgewerkt om het huis in te richten als vakantiehuis. Een restauratie is in voorbereiding.
Praktische gegevens:
In de loop van 2024 zal Hendrick de Keyser Monumenten het namelijk openstellen als vakantiehuis geschikt voor 1-4 personen. Houd de social media en hendrickdekeyser.nl/overnachten in de gaten voor de ontwikkelingen.
Hendrick de Keyser Monumenten is hét nationale goede doel voor het behoud van architectonisch en historisch waardevolle huizen en hun interieur in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze indien nodig te restaureren en te verhuren.
Eenmaal verworven panden worden nooit meer verkocht. De zo opgebouwde collectie geeft een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis. De collectie omvat inmiddels ruim 450 panden.
Kijk op de website van OMD
onder de gemeenten Rheden en Rozendaal voor alle andere monumenten die te bezichtigen zijn.
Het nieuws
van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl
bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.