Opening Expositie ‘Zonder Oordeel’ Nieuwe Ruimte Velp

VELP – Zondag 3 september hield Nieuwe Ruimte wederom een opening in het atelier aan de Oranjestraat in Velp. De Opening werd druk bezocht en de sfeer was goed.

Kunstenaar van de Maand is Anne Muller, wiens werken de muren van de expositieruimte sierde en verhalen vertelde over de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkende verhalen gebaseerd op het fotoboek van haar ouders die de oorlog helaas niet overleefden. De werken zijn kleurig en zien er lief uit, maar daarachter gaan duistere verhalen schuil.

Zoals gebruikelijk mocht de Kunstenaar van de Maand enkele andere kunstenaars meenemen, dit bleek echter niet gemakkelijk voor Anne, dus werd ze door Nieuwe Ruimte gekoppeld aan Brigit Klatser en Sylvia van den Ouwelant. Hoewel de dames elkaar niet kende ontstond er toch een prachtig en samenhangend geheel, met als overlappend thema de Tweede Wereldoorlog. De samenwerking verliep ‘zonder oordeel’.

De werken van Brigit Klatser bestaan uit spekstenen sculpturen, vaak aangevuld met objet trouvé (gevonden voorwerpen) als hout en verroestte stukken ijzer, waarbij vooral de deksel van een munitiekistje uit de oorlog opviel en de samenhang van de expositie benadrukte. Haar vader is van Joodse afkomst, iets dat uiteindelijk, onbewust, toch een invloed had op haar leven en er nu in de kunst uitkomt.

Sylvia van den Ouwelant liet een aantal ‘familiefoto’s’ zien, maar dan wel in eigen stijl. De foto’s tonen poppen, gemaakt van papier maché, die familieleden voorstellen en gemaakt op plekken in Amsterdam waar zij en deze mensen woonden en opgroeide.

De opening werd verzorgd door voorzitter Rob van Oosten, waarbij hij zijn bewondering uitsprak voor de prachtige tentoonstelling, ingericht door de drie kunstenaressen en Ellie Wouda. Ook sprak hij zijn verdriet uit dat oorlog en machtsstrijd helaas nog steeds aanwezig zijn, duidend op de oorlog in Oekraïne.

Vervolgens sprak Ellie Wouda, ze vertelde hoe de samenwerking en expositie tot stand is gekomen en hoe mooi het was om te zien hoe drie dames die elkaar niet kende samen een expositie wisten neer te zetten.

Hierna was het woord aan Margreet Blanken die de expositie officieel opende met het voorlezen uit het dagboek van Etty Hillesum. Een Joodse vrouw wiens dagboek, hoewel minder bekend dan die van Anne Frank, zeker net zo, zo niet meer, indrukwekkend is. Het verhaal, meeslepend voorgedragen door Margreet, sloot naadloos aan bij de kunstwerken en de angst en gekte van oorlog.

De expositie ‘Zonder Oordeel’ is nog tot eind september te zien op zondagen van 12:00 tot 17:00 uur geopend. Een of meerdere kunstenaressen zullen op deze dagen zelf aanwezig zijn. Entree is gratis en het adres is Oranjestraat 36a in Velp.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen