De Filosofische Kring in de Serre van Rozendaal start op 2 oktober 2023

Foto: rheden.nieuws.nl

ROZENDAAL – De Filosofische Kring met als thema: ‘Oorlog en Vrede’ start op 2 oktober om 20.00 uur in de Serre van Rozendaal, en zal iedere twee weken worden gehouden tot en met 27 november 2023.

De eerste inleider is: Prof. Dr Jaap de Wilde. “Politiek is de voortzetting van oorlog met gebruik van andere middelen”.

Carl von Clausewitz noemde “oorlog de voortzetting van de politiek met gebruik van andere middelen”. Geweldsmiddelen, waarmee de politicus zijn argumenten onderstreept. Het geeft de indruk dat vrede geweldloos is. Dat is maar de vraag, zoals al eerder geconstateerd door Hannah Arendt en meer recentelijk Achille Mbembe. In zijn voordracht zal Jaap de Wilde ingaan op de zijns inziens onlosmakelijke koppeling tussen vrede en geweld; hoe zij elkaar oproepen, voeden en in stand houden. De ‘rechtvaardige oorlog’ is daar een expliciet voorbeeld van. Maar het impliceert ook een kritiek op de theorie van democratische vrede. Toch kan vrede op zichzelf bestaan, zij het slechts door haar te vergeten.

Jaap de Wilde is hoogleraar Internationale Betrekkingen & Veiligheidsstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2022 initieerde hij samen met collega’s van diverse Nederlandse universiteiten het nationale Peace & Conflict Studies Network. Tot 2023 was hij governor van het interfacultaire onderzoeksinstituut Globalisation Studies Groningen, mede door hem opgericht in 2010. Van 2013-2017 was hij voorzitter van de Stichting Vredeswetenschappen.

  • Deelname aan alle vijf avonden van deze cyclus: € 65.-
  • Houders van een studentenkaart (onder tonen van dit document) betalen € 20.- voor de hele cyclus.
  • Deelname aan één avond € 15.-, studenten € 5.-, leerlingen van middelbare scholen, jonger dan 18 jaar, krijgen gratis toegang.
  • Als u één of enkele inleidingen wilt bijwonen, kunt u op de avond zelf tegen betaling – contant of met pin – aan de ingang toegang krijgen. https://www.dekerkvanrozendaal.nl/devrienden

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter/X of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen