Duurzaamheidsagenda: Bewustwording en Consuminderen, Groen en Voedsel, Verduurzamen Woningen en Lokale Energie

Foto: Creative Commons

GEMEENTE RHEDEN – Het Rhedense college van B&W stemde op dinsdag 19 september 2023 in met de Duurzaamheidsagenda 2023-2026. Het Burgerakkoord ‘Rheden CO2-neutraal’ is aan de hand van vier thema’s uitgewerkt in een Duurzaamheidsagenda: Bewustwording en Consuminderen, Groen en Voedsel, Verduurzamen Woningen en Lokale Energie.

De agenda is in afstemming met de klankbord-, kern- en werkgroepen van het G1000 Burgerberaad tot stand gekomen. De gemeenteraad zal in oktober de Duurzaamheidsagenda en de financiële gevolgen bespreken.

Inhoudelijke accenten

De gemeente wil samen met betrokken inwoners en themawerkgroepen werken aan een CO2-neutrale gemeente in 2040. Zo gaat de gemeente in de komende jaren verder bouwen aan een digitaal duurzaamheidsplatform, inwonersinitiatieven ondersteunen op de vier thema’s, beleidsplannen toetsen op CO2-uitstoot, onderzoek doen naar de mogelijkheid en wenselijkheid van regels voor het tegengaan van verstening, de inkomensgrens voor energiecoaches verruimen en nog veel meer.

Wethouder Paul Hofman: “In Rheden gaan we klimaatverandering tegen. Actie is nu nodig. Hiermee werken we ook aan een schonere leefomgeving en energiezuinige woningen. Dat kunnen we niet alleen als gemeente of als inwoner, maar samen lukt dat wel. Elkaar inspireren, uitdagen en de helpende hand bieden. Zó doen we dat in Rheden!”

Wethouder Dorus Klomberg: “Het maakt mij trots dat het Burgerakkoord en daarmee onze inwoners dé inspiratiebron zijn geweest voor de Duurzaamheidsagenda 2023-2026. Ik kijk er naar uit om samen met onze inwoners een zichtbaar vervolg te geven aan het Burgerberaad”

Samenwerking met inwoners

De Duurzaamheidsagenda is gemaakt met hulp van de klankbord-, kern- en werkgroepen van het G1000 Burgerberaad. De klankbordgroep bestaat uit deelnemers van het Burgerberaad die namens de Burgerraad de opvolging van het Burgerakkoord bewaakt. De gemeente is heel erg blij met hun inzet, betrokkenheid, deskundigheid en enthousiasme.

Vervolg besluitvorming Duurzaamheidsagenda

Op dinsdag 10 oktober 2023 bespreekt de gemeenteraad de inhoud van de Duurzaamheidsagenda in de voorbereidende vergadering waarna de besluitvorming volgt in de raadsvergadering van dinsdag 31 oktober 2023. De financiële gevolgen van de Duurzaamheidsagenda worden besproken in de Begrotingsraad van 7 november 2023. Meer informatie over de agenda en de daarbij horende documenten kunt u vinden via: https://www.rheden.nl/gemeenteraad/

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen