Rhedense Debora van Zee fietst door Uganda voor Bake for Life

Foto: rhodes on Foter.com CC BY-SA

Debora van Zee (45) uit Rheden is deze dagen vaak op de flanken van de Posbank te vinden. Zij is aan het trainen voor een sponsor-mountainbiketocht van ruim 350km door Uganda: De Red Dirt Bakery Tour. Debora: “de Veluwezoom is hiervoor perfect trainingsterrein”.

Waarom Uganda? “Ik ga fietsen om geld in te zamelen voor de Nederlandse organisatie Bake for Life. Zij bouwen bakkerijen in Uganda en Kenia en bieden daarmee opleiding, werk en inkomen voor kansarme mensen”. 

De oprichtster van Bake For Life, Marleen Pater, vertelt hoe het ooit begon: “Het was in 1995, ik weet het nog goed, ik keek tv. Mijn 4 kinderen lagen in bed te slapen. Schoon, goed gevoed, veilig. Mijn man was in de bakkerij aan het werk. Op de tv zag ik een Afrikaanse moeder met een kindje op haar arm. Ze kwam zo bij me binnen! Ze was wanhopig. Ze had geen eten voor haar kind, geen baan. Wat een uitzichtloosheid. Wat zou de toekomst haar en haar kind bieden? “Je zal maar moeder zijn in Afrika”, dacht ik. Meteen kwam er een idee in me op! Wat als we een bakkerij zouden bouwen in Afrika? Dan kon die vrouw het bakkersvak leren, waardoor ze een baan had. Ze zou dan veilig voedsel produceren, ze zou salaris verdienen en ze zou haar kind kunnen onderhouden.”

Een aantal jaren later was de eerste bakkerij een feit. Inmiddels heeft Bake for Life een bakkerijschool en 5 bakkerijen opgericht. Vier hiervan zijn gesitueerd in het oosten van Uganda, in de plaatsen Nkokenjeru, Budaka, Soroti, Tororo. Net over de grens in Kenia is de vijfde bakkerij, in Bungoma. Voor ruim 140 werknemers en hun families maakt Bake for Life het verschil met uitzicht op een betere toekomst, met ruimte voor dromen die uitkomen.

De fietstocht van de Rhedense Debora en 12 andere sportievelingen begint op 9 november in Entebbe, Uganda. In totaal zullen zij 6 dagtochten fietsen. Aan het einde van de week zal de teller uitkomen rond de 350km en ruim 5000hm. Onderweg bezoekt de groep verschillende Bake for Life projecten. Doel van de groep is om met deze sportieve inspanning in totaal tenminste €30.000 op te halen voor Bake for Life  Doneren kan via de sponsor-pagina van Debora: https://whydonate.com/nl/fundraising/debora-fietst-voor-bake-for-life 

Bake for Life is een door ANBI en CBF erkend goed doel. Meer weten over de projecten van Bake for Life? www.bakerforlife.nl 

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen