Een van de oudste organismen van gemeente Rheden is gesneuveld

VELP/ROZENDAAL – Bij de laatste storm van het afgelopen weekend is één van de oudste bomen in de gemeente Rheden omgevallen en heeft daarbij het loodje moeten leggen.

De twee dikke zomereiken vlak bij Hotel Beekhuizen staan (stonden) er al zo’n 550 jaar geleden. De rechter heet Philemon en Baucis, die is gelukkig blijven staan. De aan de linkerzijde ernaast gelegen zomereik ligt nu gestrekt langs de vijverrand van Boutique Hotel Beekhuizen.

Een van de oudste organismen van gemeente Rheden is gesneuveldPaulus Nijhoff schreef in zijn boekje “Het Geldersch Arkadië, of “Wandeling over Billjoen en Beekhuizen” in 1825 (3e druk)” dat deze beide bomen al meer dan 350 jaar oud waren. Hoe hij aan deze datering kwam werd hierin niet vermeld. Maar alleen al het feit dat ze in zijn beschrijving vermeld werden, geeft aan dat ze toen al van respectabele leeftijd waren.

Nu er een van de twee, oudste bomen van gemeente Rheden, omgevallen is komt een duidelijke witte vlek in zicht die bij nader inzien een stuk beton blijkt te zijn. Aan de buitenkant van de boom is nooit te zien geweest dat er ooit een groot gat of inrottingsplek heeft gezeten. Dus het is raadselachtig hoe in het hart van de stam een stuk beton zit dat helemaal omringd is met hout dat het beton omsloten heeft.

Walter de Wit, schrijver in Ambt & Heerlijkheid, het kwartaalblad van de Oudheidkundige Kring Rheden/Rozendaal:

“Toen ik nog een metaaldetector had, heb ik rond de bomen, die altijd een markante plaats ingenomen hebben op Beekhuizen, diverse historisch voorwerpen gevonden, zoals onder andere musketkogels, enige muntjes en een damesbroche met steentjes. Geen spectaculaire vondsten maar wel een bewijs dat in het verleden rondom deze bomen veel activiteiten plaatsgevonden hebben. We mogen hopen dat de overgebleven boom niet als enige grote windvanger bij een volgende storm het loodje legt. Philemon en Baucis zijn vaak bejubeld en beschreven en het zou eeuwig zonde zijn als een van de oudste bomen van Nederland in onze gemeente zou verdwijnen.”

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Een van de oudste organismen van gemeente Rheden is gesneuveld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen