Vondst hoofd van verdwenen beeld Godin Diana bij kasteel Biljoen

Foto: Gelders Archief

VELP – Tot in de zestiger jaren stond op een eilandje in de grote vijver bij kasteel Biljoen in Velp een groot stenen beeld van Diana, de godin van de jacht en de nacht. Het is er waarschijnlijk door de toenmalige eigenaars van Biljoen in de 19e eeuw geplaatst en was alleen nog bekend van twee oude foto’s.

Het beeld werd echter geleidelijk aan slachtoffer van vandalisme en is al lang verdwenen; alleen de sokkel rest nu nog. Tijdens een onderzoek naar het beeld is recentelijk het hoofd hiervan tevoorschijn gekomen. Het lag opgeslagen tussen dakpannen in een schuur nabij de vijver.

beeld Diana

Dat dit het hoofd van Diana was, blijkt duidelijk uit de halve maan, die uitsteekt boven haar haren (als symbool van de nacht). De rest van het ooit enorme beeld zal vast in de vijver naast het eilandje liggen!

Het hele verhaal is te lezen in het decembernummer 2023 van het blad Ambt & Heerlijkheid van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen