De Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ samen verder als ‘de Zoomerij’

Foto: De Zoomerij

DIEREN – Op 1 januari 2024 is de fusie tussen de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ afgerond. Beide organisaties gaan vanaf dat moment verder onder een nieuwe naam: de Zoomerij. Een naam die onder meer verwijst naar de Veluwezoom, de Rijn en de IJssel, maar ook naar het in- en uitzoomen en daarmee perspectief geven, hetgeen de organisatie beoogt met haar activiteiten.

Samen staan beide organisaties sterker en kunnen ze meer betekenen voor de inwoners van de gemeenten Rheden, Renkum, Rozendaal en omgeving. Vol vertrouwen en enthousiasme inspireert de Zoomerij jong en oud met verhalen, kunst, cultuur en waardevolle ontmoetingen.

De Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ zijn sinds 2019 beide gehuisvest in MFA De Bundel in Dieren en werken sindsdien al veel samen. Vanuit verschillende invalshoeken zijn ze vaak met dezelfde doelgroepen bezig. Zo werken ze bijvoorbeeld beide op basisscholen aan de ontwikkeling van kinderen. De bibliotheek vanuit literatuur, leesplezier en mediawijsheid en Cultuurbedrijf RIQQ vanuit kunst- en cultuurprogramma’s. Kansen om synergie te realiseren worden er genoeg gezien. Door samen te gaan zijn de organisaties ervan overtuigd dat ze het bereik, en daarmee de impact van de activiteiten, kunnen vergroten.

Meerwaarde

Ook het landelijke fonds voor cultuurparticipatie en het VSB-fonds zien de meerwaarde van de samenwerking. Onlangs kenden zij subsidie toe van respectievelijk € 100.000,- en € 25.000,- om bibliotheken in de gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal verder te ontwikkelen tot culturele podia. Daarmee komt er meer ruimte om mensen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur, een van de vijf wettelijke kernfuncties van de bibliotheek. Volgens Doeko Pinxt, sinds 2022 directeur van beide organisaties, raken beide organisaties elkaar niet alleen op het gebied van kunst en cultuur, maar ook op het gebied van educatie, ontwikkeling en debat, literatuur en verhalen. “Veel van onze activiteiten zorgen ervoor dat mensen mee kunnen doen aan de samenleving. Of dat nou het leren van de taal, het verbeteren van basisvaardigheden, een voorstelling bezoeken of zelf muziek maken is. Dat maakt ze waardevol.”

De Zoomerij

Op dit moment wordt er gewerkt aan een gezamenlijke website, en een nieuw logo is onlangs gemaakt. De Zoomerij zal in 2024 geleidelijk aan geïntroduceerd worden, tot die tijd worden de namen Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ gewoon gebruikt.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen