Invoering Omgevingswet per 1 januari 2024

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Op 1 januari 2024 gaat in heel Nederland de Omgevingswet in. Ook in gemeente Rheden krijgen we hiermee te maken. Wat zijn de belangrijkste veranderingen en wat betekent dit voor u als inwoner of ondernemer?

Op dit moment zijn alle regels voor wat u buiten ziet, ruikt en hoort vastgelegd in allerlei wetten en regels. De Omgevingswet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels. Als inwoner of ondernemer krijgt u hier bijvoorbeeld mee te maken als u gaat bouwen of verbouwen, een boom wilt kappen of uw bedrijf wilt uitbreiden. Ook bevat de Omgevingswet regels over bodem, water, natuur en geluid.

Alles op één plek

Vanaf januari vindt u alle benodigde informatie op één plek: in het Omgevingsloket www.omgevingswet.overheid.nl. In dit landelijke digitale loket ziet u welke regels er gelden op uw adres. U kunt in een keer kennisnemen van de regels en voorschriften vanuit de gemeente, provincie en andere overheden. Ook heeft dit nieuwe loket een vergunningchecker. Door alle vragen van deze checker te doorlopen kunt u controleren of u voor uw plan een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Een vergunningaanvraag of melding kunt u dan ook doen via dit nieuwe digitale loket.

Samen maken we Rheden

De Omgevingswet stimuleert inwoners en ondernemers om betrokkenen actief te betrekken bij nieuwe ideeën in de buurt. Dit wordt ook wel participatie genoemd. Op welke manier dat gebeurt, kan verschillen. Door de omgeving actief te betrekken ontstaan er betere ideeën en verkleint u ook de kans op klachten of bezwaren achteraf.

Verandering

De invoering van de Omgevingswet betekent een verandering voor de gemeente en andere partijen. Ook gaan we (inwoners, ondernemers en overheid) anders met elkaar samenwerken. Dat zal in het begin nog best even spannend zijn. En misschien gaat niet alles in één keer goed, maar uiteindelijk gaat de wet ervoor zorgen dat besluitvorming beter wordt en sneller gaat. De komende jaren wordt het omgevingsloket steeds verder verbeterd en uitgebreid.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Omgevingswet en wat dit voor u betekent? Meer informatie vindt u op: www.rheden.nl/omgevingswet en op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen