Asielzoekers in zusterflat Rijnstate Velp, vragen en antwoorden:

Foto:

DE STEEG – Gemeente Rheden en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers sluiten overeenkomst voor opvanglocatie in Velp, Maximaal 240 asielzoekers worden gehuisvest in de voormalige zusterflat van Rijnstate Kliniek Velp aan de Broekstraat 9 te Velp.

De voormalige Zusterflat van Rijnstate Kliniek Velp aan de Broekstraat 9 in Velp gaat als opvanglocatie dienen voor rond de 240 asielzoekers. Dat heeft het college deze week besloten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Rheden sluiten hiervoor een overeenkomst met elkaar af voor 2 jaar.
Kosten
Een projectinvesteerder heeft het pand onlangs gekocht van Stichting Rijnstate Ziekenhuizen, die daar natuurlijk blij mee is en de toekomst met belangstelling en vol aandacht tegemoet ziet.
Gemeente Rheden faciliteert en betaalt géén kosten
Er zal voor 1 februari 2015 nog wel het nodige moeten gebeuren, voordat de asielzoekers terecht kunnen in het pand, het is namelijk jaren geleden verbouwd voor gebruik als kantoor en bijna alle sanitaire voorzieningen zijn uit het pand gehaald. Tevens zijn er diverse muren verwijderd om diverse zogenaamde “kantoortuinen” te kunnen realiseren. Al met al nog diverse verbouwingswerkzaamheden die ten last zullen komen van de investeerder en het COA.
Wethouder Tjebbe Vugts:
”De nood is landelijk hoog. Op alle gemeenten wordt een beroep gedaan. En terecht. Wij vinden dat we ons steentje bij moeten dragen. Natuurlijk stellen we wel voorwaarden, zoals op het gebied van openbare en veiligheid en begeleiding. Maar ook aan het aantal asielzoekers. Dit moet in verhouding staan tot wat de lokale omgeving aankan. Eerdere ervaringen met opvanglocaties zijn positief. Dat schept vertrouwen.”  
Informatieavond 26 november 2014
Gemeente Rheden en het COA organiseren een informatieavond. Hier kunnen geïnteresseerden hun vragen stellen, eventuele zorgen te uiten en meer informatie krijgen over de plannen en het proces. De informatieavond vindt plaats op woensdag 26 november a.s. van 19.30 tot 21.30 uur in het restaurant van Rijnstate Kliniek Velp aan de President Kennedylaan 100 te Velp. 
Vragen en antwoorden:
Op diverse vragen heeft de gemeente Rheden al nagedacht en antwoorden klaar:
Waarom komt er een opvanglocatie in Velp? 
Het COA heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers, een toename van het aantal vergunninghouders en een vertraagde uitstroom naar gemeenten. Daarom is uitbreiding van capaciteit nodig. Het COA acht de locatie van de voormalige Zusterflat aan de Broekstraat daarvoor bijzonder geschikt. 
Waarom zegt gemeente Rheden ja?
De gemeente Rheden staat positief tegenover de komst van de opvanglocatie. De gemeente neemt daarmee haar (sociale) verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers. De opvanglocatie verschaft ook directe en indirecte werkgelegenheid (toeleveranciers, schoonmaak, onderwijs, beveiliging etc.). Het leegstaande gebouw krijgt daarmee een nieuwe passende bestemming. 
Is de komst van de opvanglocatie al definitief?
In overleg met de college van B&W van Rheden is besloten dat het COA op deze locatie een opvanglocatie mag beginnen. 
Waarom kiest het COA voor opvang in de voormalige Zusterflat in Velp?
Voor het COA is het essentieel dat een locatie snel en effectief is om te bouwen naar een opvanglocatie die voldoet aan de kwaliteitseisen van het COA. Bij de Zusterflat is dit het geval omdat het met weinig aanpassingen relatief snel in gebruik genomen kan worden. Door gebruik te maken van leegstaande gebouwen van de Rijksgebouwendienst wordt efficiënt omgegaan met middelen van de Rijksoverheid.
Waarom komt er nu een nieuwe opvanglocatie? 
Het COA heeft te maken met een stijging van de bezetting op de opvanglocaties en is op zoek naar extra opvangcapaciteit. Daarnaast is er sprake van een verhoogde instroom, onder andere uit Syrië, Somalië, Eritrea, Irak en Afghanistan. Het is de verwachting dat deze toestroom voorlopig niet afneemt. 
Om hoeveel asielzoekers gaat het? 
Het gaat om maximaal 240 bewoners. 
Waar komen de mensen vandaan?
Mensen van diverse nationaliteiten, maar de grootste groep zal worden gevormd door Syriërs, Eritreeërs, Irakezen, Somaliërs en Afghanen. Dit zijn de nationaliteiten van de mensen die zich op dit moment het meest melden aan de Nederlandse grens en asiel aanvragen.
Hoe is de verhouding volwassenen/kinderen/tieners/gezinnen/alleenstaanden? 
Op dit moment kunnen wij daar nog weinig over zeggen omdat dat nog niet duidelijk is. Bij andere opvanglocaties zijn ongeveer 10 tot 15% van de bewoners leerplichtige kinderen. De verhouding tussen gezinnen en alleenstaanden is gemiddeld 40-60.  
Kunnen asielzoekers straks vrij in en uit lopen? 
Ja, uiteraard kunnen bewoners vrij in en uit lopen, net als bij andere opvanglocaties. 
Hoe lang blijven asielzoekers hier? 
Op deze vraag is geen pasklaar antwoord te geven. Dat hangt namelijk af van de status van de individuele asielzoeker. De samenstelling is divers. Zo wonen er mensen met een verblijfsvergunning op een asielzoekerscentrum die wachten op een vaste woonplek ergens in Nederland. Maar er verblijven ook mensen die in afwachting zijn van een terugkeer naar het land van herkomst. De verblijfstijden van deze diverse groepen lopen daardoor nogal uiteen.
Wat doen de asielzoekers de gehele dag?
Bewoners voorzien zelf in het dagelijkse levensonderhoud: zij moeten dus zelf boodschappen doen en koken. Ook worden zij betrokken bij de dagelijkse gang van zaken op de opvanglocatie zoals schoonmaak en onderhoud. Er is vanuit het COA begeleiding om hen kennis te laten maken met Nederlandse gewoonten en gebruiken. 
Afhankelijk van in welke fase van de procedure een bewoner zich bevindt volgt hij/zij programma’s en begeleidingsgesprekken. De programma’s zijn op het individu afgestemd en betreffen terugkeertrainingen of integratie-trainingen. Ook krijgen bewoners Nederlandse les afgestemd op de fase van de asielprocedure waarin zij zich bevinden. 
Bewoners kunnen op een opvanglocatie ook gebruik maken van het open leercentrum. Dit is een ruimte met computers waar bewoners in hun eigen tempo en op hun eigen niveau kunnen werken en oefenen met leermiddelen en gebruik kunnen maken van internet. 
Tijdens de openingstijden is er begeleiding van medebewoners en Nederlandse vrijwilligers. Het COA heeft veel aandacht voor de kinderen van de bewoners. Op elke opvanglocatie is een recreatiezaal, een Open Leercentrum, speeltoestellen en buitenruimte. 
Wat voor soort opvanglocatie wordt Velp?
In Velp komt een reguliere opvanglocatie (azc). Dit betekent dat hier zowel gezinnen als alleenstaanden worden gehuisvest van diverse nationaliteiten. Er wonen mensen die in de oriëntatiefase (geen beschikking van de IND) of inburgeringsfase (verblijfsvergunning) zitten. Na een periode kunnen sommige bewoners in de terugkeerfase terecht komen omdat hun asielaanvraag wordt afgewezen. De verblijfstijden van deze diverse groepen lopen daardoor nogal uiteen. 
Hoe lang gaat het duren voordat de eerste bewoners komen? 
De eerste bewoners zullen vanaf 1 februari 2015 instromen. 
Kunnen inwoners van de gemeente Rheden op bezoek komen? 
Net als op alle opvanglocaties kunnen mensen op bezoek komen bij bewoners. Men moet zich wel melden bij de receptie.
Waar gaan de kinderen naar school?
Voor wat betreft het onderwijs is het zo dat asielzoekers, net als iedereen, vrij zijn in hun keuze voor een school. Ongeveer 10 tot 15 procent van de asielzoekers zal naar verwachting leerplichtig zijn. De gemeente gaat in overleg met de onderwijsinstellingen over de wijze waarop deze kinderen het beste onderwijs kunnen krijgen en de eventuele (rijks) vergoedingen die daarbij horen etc. De kinderen zullen instromen op lokale scholen. 
Wat betekent het asielzoekerscentrum voor bedrijven, instellingen, verenigingen in Velp?
Bewoners van een opvanglocatie kunnen ervoor kiezen om bijv. lid te worden van de plaatselijke voetbalvereniging. Men doet met name boodschappen in de nabije omgeving van een locatie. Bewoners ontvangen een bedrag per week om te besteden aan eten, kleding e.d.
Wat zijn de voordelen voor de buurt c.q. gemeente? 
De opvanglocatie is een bedrijf in het klein. Wanneer een centrum wordt geopend zal gekeken worden welke mogelijkheden aanwezig zijn om werving van  nieuw personeel via de regionale arbeidsvoorziening te organiseren. Het kernteam van opvangmedewerkers bestaat uit ervaren COA personeel. Het bouwen, onderhouden, schoonmaken van kantoorgebouwen en beveiliging van een opvanglocatie zijn werken en diensten die ingehuurd worden. 
De praktijk leert dat leveranciers hun medewerkers vervolgens wel lokaal of regionaal inhuren. De asielzoekers ontvangen een financiële toelage en besteden het geld in winkels in de nabijheid van de opvanglocatie. Voor veel culturen is het klaarmaken van maaltijden een belangrijke tijdsbesteding. De ervaring leert dat de middenstand in de buurt een aanzienlijke impuls krijgt. 
Wordt er na een bepaalde periode geëvalueerd met de buurt? 
Het COA organiseert regelmatig een omwonendenoverleg waarin naast omwonenden ook wijkagenten en de gemeente participeren.
Hoe verplaatsen de bewoners zich?
Vrijwilligers van het COA leren de bewoners fietsen. Voor kinderen is er een speciaal Kinderfietsenplan. Tweedehands fietsen worden opgeknapt en kinderen krijgen fietslessen in samenwerking met  de ANWB en de Rabobankfoundation. De bewoners zullen zich dan ook zoveel mogelijk per fiets verplaatsen. 
Meer uitgebreide informatie treft u op www.coa.nl.
Kijk voor eerdere publicaties op:
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen