Met subsidieregeling ‘Mijn Huis, Mijn Toekomst’ kan je langer thuis blijven wonen

Foto: rollator foto Theo Jansen

GEMEENTE RHEDEN – Het moet voor 55-plussers in de gemeente Rheden gemakkelijker worden om zelfstandig thuis te blijven wonen. Met de subsidieregeling ‘Mijn Huis, Mijn Toekomst’ kunnen inwoners vanaf 55 jaar een bijdrage ontvangen voor aanpassingen in hun woning.

Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Maar het huis kan soms belemmeringen opleveren die er eerder niet waren. Met enkele aanpassingen is het vaak mogelijk om langer veilig en comfortabel thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van antisliptegels en beugels in de badkamer of het verlagen van drempels.

Wethouder Gea Hofstede benadrukt de waarde van ‘Mijn Huis, Mijn Toekomst’: “Met deze regeling geven we niet alleen een helpende hand, maar investeren we in de levenskwaliteit van onze oudere inwoners. Thuis is meer dan een huis; het is een plek vol herinneringen en comfort. Samen bouwen we aan een gemeenschap waarin iedereen, ongeacht leeftijd, zich gesteund voelt in het creëren van een thuis dat meegroeit met de behoeften van het moment.”

Mijn Huis, Mijn Toekomst

Met de subsidieregeling ‘Mijn Huis, Mijn Toekomst’ stimuleert de gemeente Rheden het preventief aanpassen van woningen. Alle inwoners van 55 jaar en ouder met een huur- of koopwoning komen hiervoor in aanmerking. Om dit te regelen komt een adviseur op huisbezoek. Samen met de bewoner bekijkt deze welke aanpassingen in de woning nodig zijn. De adviseur gebruikt een checklist waarin staat wat een aanpassing ongeveer kost en hoeveel de gemeente vergoedt. De bewoner kan vervolgens zelf beslissen welke aanpassingen hij wil (laten) uitvoeren. De gemeente Rheden betaalt een derde van de kosten tot een maximum van 650 euro per huishouden. Inwoners kunnen eens per 3 jaar meedoen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Stap 1: Aanvraag huisbezoek

Vul het formulier in op: www.rheden.nl/mhmt.

Stap 2: Huisbezoek

De voorlichter maakt binnen maximaal 6 weken een afspraak en neemt een checklist met u door. Daarin wordt per kamer/ruimte aangegeven welke aanpassingen voor u een uitkomst kunnen zijn. In de checklist staat een prijsindicatie per maatregel. U bepaalt zelf welke aanpassingen u in uw woning wilt (laten) uitvoeren. Aan het einde van het bezoek ontvangt een volledig ingevulde checklist.

Stap 3: De woningaanpassingen: u bent aan zet

U laat de maatregelen uitvoeren. U kunt er ook voor kiezen de aanpassingen zelf uit te voeren. In dat geval bent u ook zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het verrichtte werk. Voor de hoogte van de stimuleringsbijdrage maakt het niet uit hoe de aanpassing tot stand komt, deze is altijd gelijk aan het bedrag dat op de checklist staat aangegeven.

Voor huurders
Bent u huurder van Vivare? In de checklist staan een aantal woningaanpassingen waarvoor u toestemming nodig heeft van Vivare. Neem voordat u aan de slag gaat met de deze aanpassingen contact op met hen en een opzichter komt dan bij u langs. Als er geen bezwaren zijn voor de woningaanpassingen, zorgt deze opzichter ervoor dat u de benodigde toestemming ontvangt. Voor de aanpassingen kan geen huurverhoging worden gevraagd. Huurt u een woning van een andere verhuurder? Neem dan contact op met uw verhuurder.

Stap 4: Uitbetaling stimuleringsregeling

Als de aanpassingen zijn uitgevoerd, maakt u een afspraak met dezelfde vrijwillige voorlichter voor controle. Na de controle geeft u de volledig ingevulde en ondertekende checklist mee aan de voorlichter. Nadat wij de checklist hebben ontvangen, streven wij ernaar om binnen 6 weken uw tegemoetkoming aan u uit te betalen.

Meer informatie over de subsidieregeling of het aanvragen van een huisbezoek is te vinden op www.rheden.nl/mhmt.

Stichting STOER voert deze subsidiereling uit voor de gemeente Rheden. Mailen kan naar [email protected], het telefoonnummer is 026 361 1975.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen