Ontmoeting tussen Oekraïense vluchtelingen en inwoners van Rheden bevordert verbinding

Foto: Anastasiia Ivashchenko

RHEDEN – Op vrijdagavond 19 januari vond er in het voormalige hotel De Roskam een hartelijke ontmoeting plaats tussen vluchtelingen uit Oekraïne en inwoners van de gemeente Rheden. Bijna honderd inwoners gaven gehoor aan de uitnodiging van de bewoners van De Roskam.

Handen werden geschud, voorzichtige gesprekjes werden gestart en er werd kennisgemaakt, soms met behulp van een tolk. Bezoekers keken nieuwsgierig rond in het aangepaste hotel en informeerden naar de eerste indrukken van de Oekraïners in Nederland. Daarnaast waren er twee indrukwekkende muzikale optredens door Oekraïense bewoners.

Namens het college van B&W van de gemeente Rheden namen Burgemeester Carol van Eert en dorpswethouder Gea Hofstede deel aan de meet & greet. Burgemeester Carol van Eert gaf aan: “Ik beschouw het als een prachtig initiatief van de bewoners om de deuren van de opvanglocatie te openen. Als je de verhalen hoort en met eigen ogen ziet hoe deze mensen hier een veilige plek hebben gevonden, maakt dat diepe indruk. Ik hoop dat die nieuwsgierigheid naar elkaar blijft bestaan en zorgt voor meer verbinding.”

Een van de geïnteresseerde inwoners die dankbaar gebruikmaakte van de uitnodiging was Rijk Riksen uit Dieren: “Ik las de uitnodiging in de krant en ben geïnteresseerd in hoe de mensen hier leven. Ik vind het een goede zaak dat deze mensen hier onderdak krijgen. Ik zou graag als vrijwilliger iets willen betekenen, dus ik schrijf mijn naam straks op de lijst.”

Boom als blijvende herinnering

Als blijvende herinnering aan het tijdelijke onderkomen in De Roskam plantte burgemeester Carol van Eert samen met enkele Oekraïense kinderen een boom bij de opvanglocatie. Het betreft een sierappel die het aanzicht van de opvanglocatie verfraait en de gemeente weer een stukje groener maakt. Burgemeester Van Eert merkte op: “Deze boom vormt een blijvende herinnering aan deze bijzondere plek en de uitzonderlijke tijd die de vluchtelingen uit Oekraïne hier doorbrengen. Hoewel de boom nu nog jong en klein is, symboliseren de toekomstige diepe wortels en het sterke hout de moed en kracht van de Oekraïense bewoners.”

De kinderen die meehielpen met het planten van de boom ontvingen als aandenken een leuke rugtas, gevuld met educatief materiaal zoals een bomenpaspoort, jojo, liniaal en een keycord.

Meet & Greet - Anastasiia Ivashchenko

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen