Jaarlijkse Faunadag op kasteel Middachten

Foto: rheden.nieuws.nl

DE STEEG – Alles te weten komen over wolven, wezels, herten, reeën, zwijnen en moeflons op de Veluwe? Dat kan op zaterdag 23 maart 2024, tijdens de jaarlijkse Faunadag bij kasteel Middachten. Deskundigen vertellen over het Veluws faunabeheer, er zijn lezingen, rondleidingen, (roofvogel)demonstraties, een geweiententoonstelling en nog andere educatieve activiteiten voor jong en oud. De toegang is gratis.

Activiteiten

Tijdens deze dag zullen voorlichters uitgebreid ingaan op het Veluws faunabeheer, met speciale aandacht tijdens een lezing over de aanwezigheid van wolven op de Zuidwest Veluwe en het lopende wezelonderzoek in de omgeving van het kasteel. Bezoekers kunnen onder begeleiding van een jachtopzichter een rondleiding krijgen langs de geweien waar verteld wordt over het beheer van het grofwild op de Veluwe. Er zijn ook kinderactiviteiten zoals uilenballen pluizen, schminken en een speurtocht.

Wildbeheer door professionele faunabeheerders

Omdat er op de Veluwe maar beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moet het wild worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en verkeersveiligheid. Naar aanleiding van die uitkomst en op basis van eerder gehouden tellingen wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied mogen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen.

Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders. Zij leggen tijdens de jaarlijkse Faunadag vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij. Alle geweien van herten, reebokken en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Praktische informatie

  • De Faunadag is op zaterdag 23 maart 2024 van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Rondleidingen langs de geweien om 11.00, 13.00 en 15.00 uur (gratis) of met een rondleiding in het kasteel om 13.00, 13.30, 14.00 en 14.30 uur (7 euro p.p. kinderen gratis, maximaal 20 personen per rondleiding).
  • Het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Honden zijn niet toegestaan in het kasteel.
  • Parkeren kan op de kasteelweide, te bereiken via de oprijlaan. Parkeren is gratis. Invoeren in navigatie: Landgoed Middachten 3, De Steeg.
  • Openbaar vervoer: buslijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen