Samenwerking overheden vermindert criminaliteit gemeente Rheden

Foto: Meld Misdaad Anoniem

GEMEENTE RHEDEN – Door de samenwerking tussen gemeenten, politie, belastingdienst en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) kunnen criminele activiteiten sneller opgespoord worden. Dat bewijst een zaak die in 2023 speelde in de gemeente Rheden.

Bij een reguliere controle trof de Omgevingsdienst Regio Arnhem (Odra) bij een bedrijf op het bedrijventerrein De Beemd in Velp lachgascilinders en een geldtelmachine aan. Voor het vullen van dergelijke cilinders is een vergunning nodig, die er niet bleek te zijn. Opgeteld bij de aangetroffen geldmachine en het vermoeden van nog meer milieuovertredingen, was dat reden genoeg om een breed onderzoek te starten via het RIEC.

Gezamenlijke controles

Dit betekent dat de omgevingsdienst, de gemeente, de politie en de belastingdienst samen controles uitvoerden om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf en de illegale verdiensten. Zo was er een politiecontrole op het naleven van de regels voor het vervoer en de opslag van de cilinders. Het niet naleven van regels voor vullen, vervoer en opslag van lachgasflessen is strafbaar en valt onder de Wet Economische Delicten. Voor deze overtreding heeft het bedrijf, door middel van meerdere lasten onder dwangsom, in totaal € 20.000 euro moeten betalen.

Daarnaast heeft de gemeente een integrale controle georganiseerd bij het bedrijf, waarbij zowel softdrugs als harddrugs werden aangetroffen. Burgemeester Carol Van Eert heeft het bedrijfspand toen met spoed voor drie maanden gesloten. Door onderzoek van de belastingdienst bleek de administratie van het bedrijf niet overeen te komen met de geschatte omzet. Het bedrijf moest daarom ook flink wat belastingen terugbetalen; zo’n 400.000 euro. De verantwoordelijke van het bedrijf is aansprakelijk gesteld voor de verschuldigde belasting. Het betreffende bedrijf bestaat inmiddels niet meer.

De gemeente Rheden zal bedrijventerreinen blijven controleren

Dit voorval toont aan dat door goede samenwerking en het delen van informatie, criminele activiteiten aan het licht komen en goed kunnen worden aangepakt. Milieucriminaliteit zoals handel in lachgas heeft een behoorlijke maatschappelijke impact als het gaat om veiligheid en gezondheid. Daarom is het belangrijk dat hiertegen wordt opgetreden.

Meld Misdaad Anoniem

Valt u iets vreemds op of ziet u verdachte dingen dan kunt u dit ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem telefoonnummer 0800 7000. Kijk voor meer informatie op Ondermijning – gemeente Rheden

Bron: gemeente Rheden

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen