lezing: Vrijwillige Landstorm/Landstorm Nederland

Foto:

SPANKEREN – Op 18 april organiseert de Oudheidkundige kring Rheden-Rozendaal een lezing in de Petruskerk te Spankeren, met als Thema ‘Opkomst en ondergang Vrijwillige Landstorm/ Landstorm Nederland’.  Spreker is Arno Maan, die een uitgebreide studie maakte van met name laatstgenoemde NSB/ Waffen-SS organisatie en de rol die zij speelde tijdens de Slag om Arnhem.

Tijdens de slag om Arnhem hebben circa 1200 Nederlandse SS-vrijwilligers meegevochten aan Duitse zijde. Een groot deel hiervan was lid van het SS-Wachbataillon 3 (beter bekend onder de oudere naam SS-Wachbataillon Nordwest), dat belast was met de buitenbewaking van o.a. kamp Amersfoort. Het optreden van dit bataljon is na de oorlog uitgebreid onderzocht en beschreven door het Bureau Opsporing Oorlogsmisdrijven (BOOM). Veel minder bekend is de rol die het 3e bataljon van de Landstorm Nederland heeft gespeeld tijdens de slag om Arnhem. De “boeken” leren dat dit bataljon pas in Arnhem arriveerde toen de slag al dagenlang woedde, vervolgens in reserve werd gehouden vanwege de geringe gevechtskracht en uiteindelijk in stelling werd gebracht langs de spoordijk tussen Elden en Elst als onderdeel van het Sperrverband Harzer. Gevochten werd daar niet. Kortom, het bataljon vertrok na 26 september 1944 zonder een schot te hebben gelost. Of was het toch anders? Niets blijkt minder waar!

Over Arno Maan

Arno Maan, in het dagelijks leven Belasting-inspecteur én instructeur bij de Nederlandse Bergsport Vereniging, doet reeds enige jaren onderzoek naar het III./Gren. Rgt I/Landstorm Nederland. Dit onderzoek heeft grotendeels plaats aan de hand van de strafdossiers die zijn aangelegd in het kader van de berechting van foute Nederlanders na de oorlog. In de voordracht die Arno zal verzorgen wordt een beeld geschetst van de opkomst en ontwikkeling van de Bijzonder Vrijwillige Landstorm,  het ontstaan van het 3e Bataljon Landstorm Nederland, de inzet tijdens de slag om Arnhem en daarna, maar ook wordt stilgestaan bij de vraag wat voor mannen het waren die zich bij dit legeronderdeel hadden aangesloten.

Algemene info:

  • De lezing die begint ná de Algemene ledenvergadering van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal is toegankelijk voor een ieder, niet leden betalen echter € 3,- entree. Zaal open plm. 20.30 u
  • In verband met afsluiting van de doorgaande N-348 weg bij Spankeren dient men aan te rijden via de Kanaalweg.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen