Dorpswandeling over landgoed Hof te Dieren

Foto: Jannie de Jong

DIEREN – De Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal organiseert maandelijks een dorpswandeling. Op 7 april is er een wandeling over het park van de Hof te Dieren, waar ooit het jachtslot van koning stadhouder Willem III stond. Het landgoed is eigendom van de Stichting Twickel. Zeker in het voorjaar is het park met zijn bloeiende stinzenplanten extra fraai.

Om 13.00 uur verzamelen ze bij de P van de kwekerij aan de Arnhemsestraatweg nr.10. De wandeling wordt begeleid door de gidsen Jeroen van Gessel en Nelleke den Boer-Pinxter van de OHK-RR. Ze streven daarbij naar twee groepen van elk maximaal 15 personen.

De wandeling is voor leden van de OHK-RR gratis. Zij mogen maximaal 1 introducé meenemen. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid, op eigen kosten, op het Domein Hof te Dieren een glas Dierense wijn te drinken.

Deelname uitsluitend na aanmelding per e-mail op [email protected]. Toewijzing vindt plaats op volgorde van ontvangst van uw aanmelding. U krijgt daarna een bericht over plaatsing. Niet-leden betalen € 3,- per persoon. Hebt u nog vragen, mail deze dan naar [email protected].

Geschiedenis
Het Hof te Dieren wordt reeds in de 12e eeuw vermeld en was ooit eigendom van de Duitse Orde, een kruisridderorde die ontstond in de nadagen van de Derde Kruistocht (1189-1192). Het landgoed werd in 1647 gekocht door stadhouder prins Willem II die het tot een jachtslot verbouwde. Hij creëerde ook de grote wildbaan op de Veluwe, waarvan we vandaag de dag nog restanten nog kunnen terugvinden aan de Veluwezoom.

Tussen 1679 en 1684 werd het jachtslot uitgebouwd tot een aanzienlijk jachtslot en omgeven door een formele tuinaanleg. Tevens werden toen de zogenaamde koningswegen aangelegd, zodat de koning zich per koets snel kon verplaatsen tussen de landgoederen. In de 18e eeuw werd het sterrenbos op de Carolinaberg aangelegd. In 1795 brandde het jachtslot af toen het bezet was door Franse troepen van Napoleon. Rond 1820 bouwde M.C. gravin van Wassenaer van Twickel een nieuw landhuis omgeven door een landschapspark.

In 1945 brandde het hoofdgebouw af. In het park van het verdwenen huis staat de vroegere tuinmanswoning, een ontwerp in cottagestijl van de Engelse architect Weatherley en gebouwd in 1903. Bijzonder is de tuinmuur uit 1885 om het park. Deze muur is voorzien van een spouw die zonnewarmte vasthoudt zodat het leifruit beter kan gedijen. Een deel van het 1000 hectare grote gebied wordt sinds 2004 als wijngaard gebruikt, de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Inmiddels zijn er plannen van de Stichting Twickel om in het park een nieuw huis te bouwen. (bron: Wikipedia, Gelders Arcadié/E.Storms-Smeets)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen