Ontdek markante plekken op en rond de Veluwezoom bij belevingsobjecten

Foto: Rémon

REGIO – Kijk vanaf de Carolinaberg naar de Koningswegen. Weet wat er verbouwd werd op landgoed De Oorsprong. Waar werd er papier geschept op landgoed De Molenbeek? Volg de geschiedenis van het Arnhems grondgebied of maak kennis met de baron van landgoed Rhederoord. Kom te weten waar ijzer werd geproduceerd of waar de 1e luchtvaartpionier van Nederland was opgestegen.

Op de Veluwezoom valt veel meer te beleven dan de prachtige natuur.

Via belevingsobjecten maken bezoekers én inwoners kennis met deze en andere verhalen achter de plek waar ze zich bevinden. De belevingsobjecten zijn geplaatst bij landgoederen, kastelen en andere historische plekken in de Veluwezoomgemeenten Renkum, Arnhem, Rozendaal, Rheden en Brummen.

Alle objecten zijn zo gemaakt dat door eraan te draaien meer feitjes en weetjes te zien zijn. Bij sommige objecten kan men water tappen of via stampers iets in werking zetten. Interactief dus. De objecten zijn te vinden langs een (fiets)route die door het prachtige gebied van de Veluwezoom loopt van Eerbeek tot Wageningen. Bezoekers kunnen zelf een route maken via de fietsknooppunten, of voor de speciale routes kijken op Veluwezoom-verhalen (visitveluwe.nl).

Eerste belevingsobject

Het eerste belevingsobject is in september vorig jaar geplaatst bij de Oliemolen in Eerbeek (zie afbeelding). Dit was het begin. Inmiddels zijn alle 9  objecten klaar. De betrokken gemeenten en hun partners in de recreatieve sector zijn enthousiast. Zij zoeken nog wel financiering voor meer objecten waarmee inwoners en bezoekers kennis kunnen maken met het verhaal achter de vele aansprekende plekken op en rond de Veluwezoom.

Samenwerking

De belevingsobjecten zijn tot stand gekomen door samenwerking van de Veluwezoomgemeenten, met steun van provincie Gelderland, Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en Veluwe op 1. Het ontwerp is van Kinkorn, de uitvoering door Kloosterboer Decor en het Routebureau Veluwe heeft de objecten geplaatst. Het project zelf is begeleid door Bureau Trenning.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen