Indrukwekkende herdenking bij Monument voor moedige mensen in Velp

VELP – Voorafgaand aan de bloemlegging, zondag 14 april, bij het Monument voor moedige mensen in WO2 in Velp werden enkele toespraken gehouden. ‘Met het eren en herdenken van de moedige mensen uit de tweede wereldoorlog zijn we aan hen schatplichtig om ook in deze tijd zelf moedig te zijn’, zei loco-burgemeester Ronald ter Hoeven.

‘En ook nu moeten we de moedige mensen helpen en hen steunen. We mogen niet wegkijken, we mogen niet doorlopen, we mogen niet vergeten hoe belangrijk het is om bij te dragen.’

Jeruzalem

Het was het begin van een bijzondere plechtigheid met veel belangstellenden uit Velp en omgeving, maar ook uit Israël en de Verenigde Staten. Namens de gemeente Rozendaal sprak burgemeester Weststeyn. Ook veel indruk maakten de korte interviews met vier leerlingen van het Titus Brandsma College met als hoofdthema ‘moed’. De grootouders van interviewer Dion van den Berg, tegenwoordig werkzaam bij vredesorganisatie PAX, waren bijvoorbeeld mensen die heel moedig waren. Zij boden 14 Joodse mensen een schuilplaats in hun twee-onder-een-kapwoning op Jeruzalem 31 in Velp.

Bloemlegging

Bloemen werden gelegd door Evelyn Schön-Beder (uit Israël) en Alice Troostwijk (uit Amerika) met haar dochter Julianne. De ouders en grootouders van Evelyn en de moeder van Alice overleefden de oorlog op Jeruzalem 31. Verder waren er bloemen van de Joodse gemeente Arnhem, namens alle Velpse scholieren, studentenvereniging Arboricultura, Velp voor Oranje, de Geërfden van Velp, familie Heersink van Biljoen, de ouderenbond Velp-Rheden. Ook Ine Tjalkens legde bloemen. Haar vader, Jan Tjalkens uit Velp, werd op 4 mei 1943 standrechtelijk geëxecuteerd in Arnhem omdat hij mede had opgeroepen tot de april/mei-staking bij Thomassen in Rheden. Na een minuut stilte en het Wilhelmus volgde een bloemen defilé.

Verborgen verhalen

Voorzitter Gety Hengeveld van het organiserende comité nodigde alle aanwezigen uit om binnen nog even na te praten. Velen bekeken de indrukwekkende documentaire ‘Verborgen verhalen’, gemaakt door de Arnhemse cineast Sacha Barraud. Hij liet diverse (oud) Velpenaren en onderduikers vertellen over hun ervaringen in de Tweede wereldoorlog, waaronder rabbijn Awraham Soetendorp, die hier als baby de oorlog overleefde. Deze en andere (Velpse) films zijn ook te zien op www.wo2velp.nl

Hoop
‘Gelukkig zijn er heel veel mensen die ook nu moed tonen’, zei loco-burgemeester Ronald ter Hoeven in zijn openingstoespraak. ‘Natuurlijk op plaatsen waar, ook afgelopen nacht weer, de spanningen zeer groot zijn. Of je nou in Rusland of Oekraïne woont, of je wieg in Gaza of in Israël staat, overal vind je moedige mensen die blijven vechten voor een betere wereld.’

Een van de leerlingen van het Titus Brandsma College zei in het interview dat je wel hoop moet hebben om moed te kunnen tonen. Bovenstaand citaat van wethouder Ter Hoeven bevestigt de gedachte dat er altijd en overal hoop is. En dat er dus nu en ook in de toekomst moedige mensen zullen zijn.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen