Mooie en plechtige herdenking van de bevrijding van Dieren 79 jaar geleden

DIEREN – Op dinsdag 16 april 2024 vond de plechtige herdenking van de bevrijding van Dieren plaats, precies 79 jaar na de historische datum in 1945. Deze belangrijke ceremonie werd gehouden bij het herdenkingskruis in het Carolinapark, gelegen aan de Hogestraat 9a.

De bijeenkomst begon om 13.30 uur met een hartelijk welkomstwoord van Ap Lammers, die de aanwezigheid van basisschoolleerlingen uit Dieren benadrukte. “We bevinden ons hier bij een van de 3500 oorlogsmonumenten in ons land, om stil te staan bij de vrijheid die hier op 16 april werd teruggekregen,” vertelde Lammers. Hij gaf het woord vervolgens aan burgemeester Carol van Eert.

Burgemeester van Eert sprak over het belang van herdenken en de vrijheid die we koesteren. “Het is bijzonder om hier samen te zijn en te realiseren dat we al 79 jaar in vrijheid leven. Dit is niet overal het geval, zoals de situaties in Israël en Oekraïne aantonen,” zei hij. Hij keek ook vooruit naar het 80-jarige jubileum van de bevrijding volgend jaar.

Adjudant Lion van der Most sprak namens de veteranen. Hij eerde de oorlogsslachtoffers en de rol van militairen en verzetsstrijders in het bewaken van onze vrijheid. “Sommigen hebben het ultieme offer gebracht, terwijl anderen nog dagelijks de littekens dragen,” deelde hij mee. Hij introduceerde ook enkele jonge militairen in opleiding die aanwezig waren.

De plechtigheid vervolgde met het voorlezen van verhalen door leerlingen van de openbare basisschool de Koninklijke Emmaschool, Het Rhedens, en PC basisschool De Boomgaard. Na het hijsen van de vlag speelde de 10-jarige Wouter Dijkerman van het Dierense Harmonie Orkest de Last Post, gevolgd door een minuut stilte. Het Wilhelmus werd gezongen met ondersteuning van het Dierens Mannenkoor.

De kranslegging was een belangrijk onderdeel van de ceremonie, met bijdragen van verschillende lokale organisaties en scholen. Dit werd afgesloten met een defilé langs het monument, waarbij deelnemers zelfgemaakte bloemen en herdenkingsstukken konden neerleggen.

Om 14.15 uur werd iedereen bedankt voor hun deelname en betrokkenheid, waarmee de herdenkingsceremonie officieel ten einde kwam. Een waardige herdenking die de inwoners van Dieren samenbracht in het teken van vrede en vrijheid.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen