Gemeentelijke herdenking gemeente Rheden

RHEDEN – Op dinsdag 16 april werd in de gemeente Rheden stilgestaan bij de 79ste verjaardag van haar bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsplechtigheid vond plaats op begraafplaats en Gedenkpark Heiderust, gelegen aan de Lentsesteeg 21.

Om 10.00 uur werden de aanwezigen welkom geheten door Cees van der Zwaard, de beheerder van het gedenkpark. Hij uitte zijn waardering voor de grote opkomst van leerlingen, veteranen, leden van het Rhedens Senioren Orkest, en het college van burgemeester en wethouders.

Burgemeester Carol van Eert sprak over de blijvende waarde van vrijheid en de huidige internationale conflicten, zoals in Israël en Oekraïne, waarbij de gemeente Rheden hulp biedt aan vluchtelingen door onderdak en voeding te verschaffen in de Roskam. “Dit jaar staan we aan de vooravond van de viering van 80 jaar vrijheid. Laten we hopen dat we gespaard blijven van geweld en volgend jaar dit jubileum in vrede kunnen vieren,” zei hij.

Verschillende schoolkinderen droegen gedichten voor, waarna Adjudant Lion van der Most namens de veteranen sprak. Hij benadrukte de offers die gebracht zijn voor onze vrijheid en de littekens die de oorlog heeft achtergelaten bij velen. “Een aantal van mijn jonge manschappen, die nog in opleiding zijn, hebben vandaag ook de ceremonie bijgewoond. Zij bereiden zich voor om ons land, of waar nodig in de wereld, te verdedigen,” voegde hij toe.

De kranslegging bij het monument werd uitgevoerd door burgemeester Carol van Eert en wethouder Dorus Klomberg, gevolgd door Adjudant van der Most en veteraan Evert van der Brenk. Daarna liep men in een defilé langs de monumenten, een moment van persoonlijke eerbetoning aan de gevallenen.

Het Rhedens Senioren Orkest verzorgde muzikale omlijsting voor en na de ceremonie, en tijdens het hijsen van de vlag werd het Wilhelmus gespeeld. De bijeenkomst werd afgesloten met een informeel samenzijn, waarbij veteranen en kinderen onder het genot van een kop koffie en limonade met elkaar in gesprek gingen.

De herdenking, die van 10.00 tot 11.00 uur duurde, was een moment van reflectie en gemeenschapsgevoel op de begraafplaats en Gedenkpark Heiderust in Rheden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen