Koningsdag 27 april 2024 in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Ook dit jaar wordt op Koningsdag de gemoedelijke Koningsmarkt aan de Rozendaalselaan georganiseerd. Particulieren uit Velp en uit omliggende dorpen en stad verkopen hun spullen van zolders en kelders. Vaak worden er verrassende vondsten gedaan door ervaren sneupers. Maar ook zijn er soms prachtige ‘vintage’ kleren te koop uit de villa’s van Velp en Rozendaal.

De Velpse Koningsmarkt is uitgegroeid tot de grootste particuliere markt in Oost-Nederland met meer dan 200 kramen en grondplaatsen en meer dan 30.000 bezoekers. En toch is de sfeer gemoedelijk en gezellig en dus “dorps” gebleven.

Aubade

De Aubade op De Overtuin begint om 9.30 uur met muziek door Harmonie Unisono Velp. Er is gratis koffie en limonade voor iedereen en banketbakkerij Teunissen trakteert op oranje slagroomsoesjes. Om 10.00 uur spreekt burgemeester Carol van Eert en na het Wilhelmus worden er duizenden bellen de lucht in geblazen. Tijdens het aansluitende Straattekenen (voor kinderen van 2 – 12 jaar) knoopt een ballonnenclown leuke dierfiguren van vrolijk gekleurde ballonnen. Scouts van de Velpsche Woudloopers delen gratis vlaggetjes uit en gratis bellenblaas voor alle kinderen.

Boekenmarkt

In de Hoofdstraat, Emmastraat en Oranjestraat organiseert Veelzijdig Velp een Oranjebraderie waar de plaatselijke winkeliers hun koopjes aanbieden en waar ook handelaren uit het hele land van alles verkopen. Voor kinderen zijn er leuke attracties opgesteld. De meeste Velpse winkels in het centrum zijn open van 10.00 – 17.00 uur. Aan de Rozendaalselaan, op het plein voor het Gezondheidscentrum, is een grote Boekenmarkt ingericht door dorpsgenoot Harry van der Brug.

Vogelschieten

Traditie op de Koningsmarkt is het draaiorgel van Piet van der Erf uit Duiven met oud-Hollandse muziek. Er zijn nostalgische ijscokarren, de Bosnische vereniging zorgt al vele jaren voor koffie met Bosnisch gebak en Harmonie Unisono Velp speelt van 11.00 – 13.00 uur ter hoogte van Maassen van den Brink.
Even voor 12.00 uur wordt de Schutterskoning van vorig jaar door koetsier en oud-Velpenaar Hans Heus in een koets met paarden naar het Gezondheidsplein gereden om zijn titel te verdedigen. Iedereen (18+) kan zich vanaf 11.00 uur ter plaatse inschrijven en een poging doen om de volgende Schutterskoning te worden.

Kinderspelen

Op het Burgemeester Brandtplein serveren studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein al vanaf 9.00 uur verse koffie en frisdranken (geen alcohol) op een groot terras en wordt een barbecue aangestoken. Buurtvereniging Burgemeester Brandtplein organiseert op het plein de populaire Kinderkleedjesmarkt (vanaf 10.00 uur ter plaatse aanmelden: € 3,-). En van 11.00 tot 16.00 uur zijn daar de Kinderspelen, begeleid door leden van Scouting De Markesteen. Een spelkaart van € 1,– geeft toegang tot alle spelletjes.

In 2023 deden bijna 1000 kinderen mee aan de Kinderspelen. Ouders en grootouders lopen wat rond, zien vrienden en bekenden en “picknicken” in het gras of zitten op het terras (geen alcohol). Het is een veilige omgeving, ook voor de allerkleinsten.

Villaparkconcert

In alle rust napraten kan vanaf 18.00 uur op een groot en gezellig terras met honderden lampjes aan de rand van de vijver van de Vijverlaan. Rondom de vijver zijn tientallen Oldtimers opgesteld. In de vijver varen radiografisch bestuurbare bootjes. Er wordt ijs, koffie, fris, bier en wijn geserveerd door leden van studentenvereniging Arboricultura. Zij zorgen ook voor broodjes hamburger (ook vegan) vanaf de barbecue.

Tot 20.00 uur loopt accordeoniste Henny de Kievit rond met een zingende troubadour. Van 20.00 – 21.30 uur speelt de Storyville Jassband uit Arnhem traditionele jazz en new Orleans revival vanuit een muziektent aan de wal. Ook dit slotevenement van Koningsdag is gratis te bezoeken. www.velpvoororanje.nl

Villapark Koningsdag Velp 2023

 

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen