Kunstenaar van de maand april Jan Willem Henssen in Nieuwe Ruimte

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Op zondag 7 april vond de opening van de expositie van de nieuwe Kunstenaar van de Maand plaats in Nieuwe Ruimte in Velp. De eer was deze keer aan Jan Willem Henssen die, anders dan gebruikelijk, de inrichting en selectie van de overige kunstenaars aan curator Marco Arwert had overgelaten.

Deze had Ben Haggeman en Peter Kalkowsky uitgekozen, wiens werken door elkaar in de expositie ruimte hingen, maar elkaar naadloos aanvulde. Het werk van alle kunstenaars valt onder grafiek, drukkunst, gemaakt met verscheidene technieken. Soms gemaakt met een paar strepen en kleuren, maar vaak bestaande uit eindeloos veel lijnen en vormen. Werken waar je steeds weer nieuw dingen in kan ontdekken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kunstenaar van de maand april Jan Willem Henssen in Nieuwe Ruimte 2024

In een gezellig volle woonkamer, boven de expositie ruimte, sprak Ellie Wouda de aanwezige toe. Ze las voor wat afwezig bestuursvoorzitter Rob van Oosten had geschreven. “Jan Willem is begonnen in de architectuur,” vertelt ze, “sinds 2019 maakt hij, met behulp van de computer, geometrische, abstracte ontwerpen.” Waarbij de getallenreeks van Fibornace de uitgang vormt.

Ben Haggeman is begonnen als ontwerper in de modewereld, gevolgd door werk als kostuum- en decorontwerper voor het toneel. “Begin jaren tachtig koos hij voor het vrije kunstenaarschap,” vervolgt Ellie, waarna ze vertelt dat Ben naast zeefdrukken sinds een paar jaar werken met reliëf maakt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kunstenaar van de maand april Jan Willem Henssen in Nieuwe Ruimte 2024

Marco Arwert is de jongste van het gezelschap en studeerde af Hogeschool voor de Kunsten in Kampen en studeerde ook architectuur. “Zijn werk is meermalen onderscheiden,“ leest Ellie voor, “Marco’s beeldende werk ontstaat op het snijvlak tussen twee- en driedimensionaliteit.” Ook weet Marco met zijn werk de stukken van de andere kunstenaars te verbinden. Zijn werken zijn, na de selectie van de werken van zijn mede exposanten, speciaal voor dit doel gemaakt.

Peter Kalkowsky is werkzaam als kunstenaar en typograaf. “Peter legt zich de laatste jaren toe,” legt Ellie uit, “op een door hemzelf ontwikkelde techniek; de draad-druk.” Een techniek waarbij hij draden strak spant in een raam, deze ininkten en vervolgens afdrukt. Hierdoor ontstaan werken waarin een unieke vorm van grafiek ontstaat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kunstenaar van de maand april Jan Willem Henssen in Nieuwe Ruimte 2024

Na vriendelijke afsluitende woorden, opgeschreven door Rob van Oosten en beaamd door Ellie Wouda wordt de expositie geopend met hapjes en drankjes. De bezoekers bekeken de werken of bleven hangen voor een praatje. En hiermee had Nieuwe Ruimte Velp weer een zeer geslaagde en gezellige opening om bij te schrijven in de boeken.

Kunstenaar van de maand april Jan Willem Henssen in Nieuwe Ruimte 2024

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen