De woningmarkt: het eerste kwartaal van 2024 

Foto: Assink NVM Makelaars

VELP – Het 1ekwartaal van dit jaar heeft in Nederland een dalend aantal transacties laten zien, er is 18%  minder verkocht dan in het laatste kwartaal maar wel 4% meer op jaarbasis. De krapte op de  woningmarkt blijft toenemen. De verkoopprijs daalde dit kwartaal licht, naar een gemiddelde prijs  van €432.000, voor een koopwoning, wat een stijging van 9% is ten opzichte een jaar geleden. 

Het marktbeeld is uiteraard per woningtype en per locatie anders, dus er moet altijd kritisch naar en  achter de cijfers worden gekeken. 

Gemeente Rheden

Ook de gemeente Rheden laat wat betreft transacties een dalend aantal transacties zien in het eerste kwartaal, wat een gebruikelijk beeld is van het eerste kwartaal overigens. Het aanbod in de  gemeente Rheden is juist iets ruimer geworden dan in het 4ekwartaal van 2023, met 17% meer woningen in de verkoop. De kijker heeft dus weer iets meer keuze in Rheden, maar nog steeds  minder dan begin vorig jaar. De gemiddelde verkooptijd was dit kwartaal 38 dagen, dit is minder dan  de 49 dagen in het vierde kwartaal, en dit geldt voor zo goed als alle woningtypen. Er werd voornamelijk bij de tussenwoning, de twee onder één kap en het appartement meer betaald dan de vraagprijs, bij de overige typen werd er iets onderhandeld. De gemiddelde verkoopprijs daalde dit  kwartaal van €422.000 naar €390.000, -. Dit is een daling van 3,2% in één kwartaal. De prijzen zijn  1,6% gedaald op jaarbasis. 

Gemeente Rozendaal

In Rozendaal is het aantal transacties gehalveerd, er werden 5 woningen verkocht. De transactie prijs daalde met 4,7%. Bij kleine aantallen verkopen speelt de samenstelling van het verkochte aanbod  uiteraard een grote rol, en in dit 1e kwartaal verkochten er alleen vrijstaande en twee onder één kap woningen, en geen hoek-, of tussenwoningen. De gemiddelde transactieprijs was €699.000, -. Deze  was in kwartaal vier nog €747.000, -. De verkooptijd in Rozendaal was met 143 dagen flink hoger dan  het landelijk gemiddelde en steeg ook weer. Voornamelijk de vrijstaande woningen in Rozendaal staan lang te koop. 

Algemeen

De markt is nog zo krap dat we zeker kunnen spreken van een verkopersmarkt. De prijzen lijken zich wat te gaan stabiliseren. Verder is een hogere waardering te zien voor duurzame woningen, woningen met een B label of hoger zijn tot 2,5% meer waard en woningen met een G label 6% minder dan op het toppunt van de woningmarkt. Een A+ label levert flink meer op en zorgt voor een  sneller verkoopprijs, vaak boven de vraagprijs. 

(De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief)

Kijk voor meer informatie ook op: www.assinkmakelaars.nl.

1e kwartaal Rheden-Rozendaal - Assink Makelaars

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen