Onrust en opluchting in wijk Oud Velp-Zuid over toekomstplannen Vivare

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Al jaren zitten huurders in een deel van Oud Velp-Zuid in onzekerheid over wat er met hun woning, wijk en leefomgeving gaat gebeuren. In april ontvingen 138 huishoudens een brief van Vivare en een uitnodiging voor een inloopdag voor meer informatie.

Voor velen kwam de brief als een complete verrassing, er stond in dat Vivare en de gemeente plannen hebben om de 138 woningen te slopen en een nieuwe woonwijk te bouwen met meer dan 200 woningen.

Afgesproken is dat voor ieder deelgebied een stedenbouwkundig plan en een inrichtingsplan voor de openbare ruimte wordt gemaakt. Vooruitlopend op deze plannen heeft Vivare, als eigenaar van 138 sociale huurwoningen, een stedenbouwkundige visie laten opstellen en de resultaten daarvan met de huidige bewoners gedeeld tijdens de inloopdag op dinsdag 16 april 2024.

inloopdag Vivare oud Velp-Zuid

Het gebied dat hier wordt genoemd, is deelgebied 3 van het plan voor de wijkvernieuwing van Velp-Zuid dat gemaakt is in 2012. Dit is het laatste deelgebied van de wijkvernieuwing dat volgens de raamovereenkomst wordt aangepakt.

Volgens Vivare voldoen deze woningen niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd en zijn de kosten te hoog om deze voor de toekomst te behouden.

Vivare en gemeente Rheden willen verschillende soorten energiezuinige woningen bouwen voor alle leeftijden, zoals starters, gezinnen en ouderen. Een nieuwbouwwijk met meer bomen en voldoende parkeerplekken. En meer woningen waarvan een gedeelte hoogbouw in de vorm van appartementen (maximaal 3 hoog).

De reacties van de huidige huurders verschillen: sommige berusten zich in de plannen en zijn wel toe aan een duurzame nieuwbouwwoning (alle huidige huurders hebben een terugkomgarantie). Anderen zien hun plekje en buurtje verloren gaan, willen helemaal niet een tijdelijke woning betrekken om vervolgens terug te verhuizen, en weer anderen geven aan niets te willen veranderen en vinden de wijk en hun huis prima zoals het is.

“Ik woon hier al (bijna) mijn hele leven, het is mijn buurtje en dit moet behouden blijven,” zegt een bewoner.

Vivare begrijpt de reacties en snapt dat het voor een aantal bewoners een pijnlijke en/of lastige ontwikkeling is. Maar Vivare en de gemeente moeten naar de toekomst kijken, zitten vast aan de eisen die door de overheid gesteld worden. (bijvoorbeeld wat betreft energiegebruik). Tevens hebben we lokaal, regionaal en landelijk ook te maken met de woningnood, de overheid staat voor een enorme opgave om hier oplossingen voor te vinden.

Enkele andere reacties/gevoelens van bewoners

  • “Ik ben blij dat er nu eindelijk iets meer duidelijk is, ik zie op tegen de verhuizingen maar zou graag terug willen naar een nieuwe woning”
  • “Ik ga op zoek naar een geheel andere woonomgeving want ik moet er niet aan denken om zolang in een bouwput te wonen”
  • “Wij zien erg op tegen de werkzaamheden die dit ons ons gaat brengen maar het biedt ons ook de mogelijkheid om een nieuwe toekomst tegemoet te zien in een huis voor de toekomst”.
  • “Ik ben het hier totaal niet mee eens, Vivare heeft ons al jaren in de steek gelaten door geen onderhoud te plegen en blijf ik zitten waar ik zit.”
  • “Dit wijkje is een oude en unieke wijk, slopen is erfgoed vernietiging, het komt nooit meer terug en dat mag niet veranderen”. 
  • “Het doet me pijn en ik vind het jammer maar ik begrijp heel goed dat het noodzakelijk is, de huizen zijn klein, tochtig, vochtig en we moeten ook denken een onze kinderen”.
  • “Ik heb nog geen idee wat ik ga doen, ik wacht rustig af en zie wel wat er op mijn pad komt”. 

Sociaal plan

Vivare geeft ook toe dat zij de huurders in dit gebied lang in onzekerheid heeft gehouden doordat de plannen regelmatig zijn gewijzigd. Ter compensatie ontvangen de huidige huurders binnenkort een bedrag van €400. Daarnaast komt er geen huurverhoging vanaf 1 juli 2024 en tegen de tijd dat mensen moeten verhuizen voor wanneer de sloop begint, krijgen zij nog een vergoeding voor de verhuizing, inrichting van de nieuwe/tijdelijke woning en dergelijke.

Om te voorkomen dat nieuwe huurders aanspraak kunnen maken op deze vergoedingen en in een relatief korte tijd het recht hebben op een nieuwbouwwoning in deze wijk, worden de woningen die vanaf nu vrijkomen gehuurd door Alvast, een bureau voor tijdelijke huisvesting.

De sloopplannen zijn vooralsnog ‘door de kerk’, maar wat er voor terug gaat komen, laat nog even op zich wachten.

Vivare, de gemeente en de architect nemen daarvoor onder andere de ideeën en wensen mee naar de tekentafel, die aangedragen zijn op de inloopdag.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen