Openluchttheater De Pinkenberg viert 90-jarig bestaan met jubileumprogramma

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP/ROZENDAAL – Openluchttheater De Pinkenberg bestaat deze zomer 90 jaar! Wat in de jaren ’30 van de vorige eeuw begon als werkverschaffingsproject, bracht vele generaties plezier en ontspanning in de vorm van muziek, dans, theater, circus en meer in de zomerse openlucht. Het theater is inmiddels een begrip in de gemeenten Rheden/Rozendaal en de wijde omgeving.

In het weekend van 14 t/m 16 juni viert de Zoomerij, de organisatie die de programmering van het theater verzorgt, dit heuglijke feit met een feestelijk jubileumprogramma.

Het jubileumprogramma bestaat uit een Nederlandstalig Kampvuurcafé met een gastoptreden van Thomas Berge op vrijdagavond, een jubileumfestival voor jong en oud, met onder meer goochelaar Steven Kazàn, zaterdag overdag. Op zaterdagavond presenteert Wendelien Wouters de theatrale talkshow Lampje Erop: over taal gesproken, met de rapper Sticks als speciale gast. Op zaterdagmiddag is de aftrap van Wandelvreugd: de rest van de zomer is het openluchttheater op zondagen omgetoverd tot romantisch wandelpark, met uitzichtpunten, mijmerhutten, natuurpoëzie, expositiepaviljoens met historische en actuele foto’s en een expositie over de geschiedenis van het openluchttheater.

Het jubileumprogramma staat in het teken van de Nederlandse taal. Die is populairder dan ooit. Muziek, literatuur en films in de Nederlandse taal zijn zelfs tot ver buiten onze landsgrenzen populair. Of het nou gaat om het Eurovisie Songfestivalnummer Europapa, Netflix-series als Undercover of de Twentse speelfilm De Beentjes van Sint Hildegard met in de hoofdrol cabaretier Herman Finkers.

Koen van der Mark, projectleider kunst, cultuur en programmering van de Zoomerij: ‘90 jaar openluchttheater moet natuurlijk gevierd worden. Met het ontstaan van de Zoomerij, waarin taal, kunst en cultuur samenkomen, is de keuze voor de Nederlandse taal als thema voor de hand liggend. Bovendien geeft dit thema de mogelijkheid om doelgroepen naar het theater te krijgen die voorheen niet of weinig in het theater kwamen.’

Een zomer lang theater, circus en muziek in de openlucht

De Zoomerij* nodigt iedereen van harte uit te komen om het jubileum mee te vieren en te genieten van de verschillende, bijzondere activiteiten. Het is een mooi begin van een zomer waar nog veel meer op het programma staat. Toon Tellegen, de Guus Tangelder Big Band en Eric Vloeimans, het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest, familievoorstellingen met circus, theater en muziek, muziektheater BOT en meer. Zie www.depinkenberg.nl

*De Zoomerij is de nieuwe naam van voorheen Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom, die sinds januari 2024 zijn gefuseerd.

Het jubileumprogramma ziet er als volgt uit:

  • vrijdag 14 juni 20:00 – 23:00 uur: Kampvuurcafé NL met een gastoptreden van Thomas Berge

Ben je klaar om mee te zingen met de mooiste en beste Nederlandstalige liedjes? Van Nederpop en kleinkunst tot guilty pleasure, er komt van alles voorbij. Samen met honderden andere zangliefhebbers zing je repertoire van eigen bodem. Met als special guest van de avond: Thomas Berge!

  • zaterdag 15 juni 13.00 – 17.00 uur: Jubileumfestival voor jong en oud, met goochelaar Steven Kazàn, theater, muziek en een escape room

Een jubileumfestival voor jong en oud. Kom genieten van theater voor de hele familie van eigenzinnig theatergezelschap ZieZus, muziek van accordeonvereniging Aeolus en koorvereniging Con Colore. Ook is er een goochelshow van niemand minder dan Steven Kazàn. Op het terrein staat ook een Escape Caravan, waar je ervaart hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven.

  • zaterdag 15 juni 20.00 – 23.00 uur: Wendelien Wouters presenteert Lampje Erop: over taal gesproken – met als speciale gast Sticks

De Nederlandse taal is populairder dan ooit. Daarover gaat Wendelienhet hebben in de theatrale talkshow Lampje Erop. Met als speciale gast Junte Uiterwijk, beter bekend als rapper Sticks, die 25 jaar geleden definitief doorbrak als onderdeel van de legendarische, Zwolse hiphopformaties Opgezwolle en Fakkelbrigade.

  • zondag 16 juni 13:00 – 17:00 uur: Wandelvreugd

Op zondag 16 juni start Wandelvreugd, een romantische wandeling door De Pinkenberg, met uitzichtpunten, mijmerhutten, natuurpoëzie, expositiepaviljoens met historische en actuele foto’s en een expositie over de geschiedenis van het openluchttheater. Na 16 juni is Wandelvreugd op verschillende zondagen in juni, juli en augustus te ervaren.

Het ontstaan van De Pinkenberg

In de jaren ‘30 van de vorige eeuw, vaak aangeduid als ‘de crisisjaren’ of als ‘de grote depressie’, kromp de economie in Nederland en was er grote werkloosheid. De regering besloot de vele werklozen financiële steun te geven, maar om te voorkomen dat deze werklozen ‘lui’ zouden worden of een zwart baantje erbij zouden gaan doen, moesten ze zich eens per dag melden en konden ze gedwongen worden om in de werkverschaffing te werken. Een van die werkverschaffingsprojecten was openluchttheater De Pinkenberg, dat in 1934 ten oosten van Rozendaal werd gerealiseerd.

Het theater ligt in een natuurgebied dat al in de 19e eeuw ontdekt werd als plek waar je al wandelend de imposante natuur op je kon laten inwerken. Door de vijvers, een grote waterval, een kabbelend beekje en indrukwekkende vergezichten vanaf de heuveltoppen kreeg de omgeving nationale bekendheid onder de naam ‘Klein Zwitserland’.

Je vindt openluchttheater De Pinkenberg aan de Kluizenaarsweg 4 in Rozendaal.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen