Bonte Schaap Festival brengt traditionele Schaapscheerdersfeest en cultuur naar Rheden

RHEDEN – Zondag 9 juni 2024 stond Rheden in het teken van de derde editie van het Bonte Schaap Festival, een bruisend evenement vol traditie, cultuur en vermaak. Het festival begon al op zaterdagavond 8 juni met een pre-party voor het Wapen van Rheden, waar live-muziek op het podium het dorp in feeststemming bracht.

Schapentraditie en Festiviteiten

Op zondagochtend rond 8.45 uur arriveerde de Rhedense Schaapskudde bij de spoorwegovergang ter hoogte van Strijland. Onder begeleiding van de March & Showband Rheden trok de kleurrijke stoet door het dorp, waarbij de kudde een bezoek bracht aan verzorgingshuis Rhederhof voordat ze hun weg vervolgden naar het centrum. Om 10.00 uur arriveerden de 60 schapen op het Mr. Burg. v Leeuwenplein, waar dorpswethouder Gea Hofstede de festiviteiten opende door symbolisch een stukje vacht van het eerste schaap af te knippen. De muzikale omlijsting werd verzorgd door het Rhedens Fanfare Corps. Onder een grote partytent werden de schapen geschoren door herderin Cynthia Berendsen, met bewondering van kinderen en hun ouders en grootouders. Dit authentieke tafereel was een van de hoogtepunten van de dag, waarbij bezoekers de traditionele ambacht van het schaapscheren van dichtbij konden meemaken.

Braderie en Kindervertier

Gelijktijdig met het scheren begon om 10.00 uur de braderie, verspreid over de Groenestraat en de Schoolweg. Het Dorpsplein was gevuld met kinderactiviteiten, terwijl de Dorpsstraat de verbindingsweg vormde naar het verenigingsplein voor de Dorpskerk en De Cirkel. Op het verenigingsplein presenteerden sportverenigingen zich, en kinderen konden zich uitleven op de pumptrack van Sport in Rheden. De Dorpskerk zelf stond de hele dag open voor bezoekers. Vanaf 11.00 uur konden bezoekers genieten van live-muziek van lokale Rhedense muzikanten bij het terras van de kerk, wat zorgde voor een gezellige sfeer en een levendig dorpscentrum.

Straattheater en divers vermaak

Naast de braderie en het schaapscheren bood het Bonte Schaap Festival nog tal van andere activiteiten. Door het dorp verspreid was er diverse vormen van straattheater en vermaak te vinden. Op het Dorpsplein bij de pomp gaf Circus Lorelly de hele dag door voorstellingen, speciaal voor kinderen, met als extra attractie een draaimolen. Living Statues op verschillende locaties trokken veel bekijks en brachten een unieke artistieke touch aan het festival. Bij het Wapen van Rheden kon men genieten van een sprankelende discoshow op het podium. Twee modeshows, om 12.00 uur en 14.00 uur, presenteerden Rhedense modellen en zorgden voor een kleurrijk hoogtepunt van de dag.

Een geslaagd evenement

Ondanks de dreigende donkere luchten bleef het weer de bezoekers grotendeels gunstig gezind. De dag werd een groot succes met bezoekers die genoten van de festiviteiten en de gemoedelijke sfeer. Het Bonte Schaap Festival heeft weer bewezen hoe traditie en modern vermaak hand in hand kunnen gaan, en zorgde voor een onvergetelijke dag voor jong en oud.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen