Kinderboek Zoem en Zoë geschreven door oud Dierenaar

Foto: Jan W. de Jong

DIEREN/REGIO – Ruim 80 jaar en dan een kinderboek schrijven? Een (voor)leesboek voor vier tot zevenjarigen en hun ouders, grootouders en  leerkrachten?  Uit de ‘recensies’ van de deskundigen, de kinderen en hun ouders, blijkt dat Jan W. de Jong daar volledig in geslaagd is.

“Maar dat komt ook,” zegt de schrijver, van wie al eerder twee boeken over Dieren verschenen, “door de vele prachtige illustraties van mijn dochter, Marieke Klaassen de Jong.”

Het boek is anders dan de meeste kinderboeken; het gaat niet om doldwaze avonturen of om toverdieren. Zoem (het is een bijnaam hoor) en Zoë zitten in groep drie van de basisschool en zijn vriendjes geworden. “Dikke vriendjes hoor,” zegt Zoe, maar we zijn niet dik, maar gewoon.

Ze beleven zoals de meeste kinderen allerlei dagelijkse avonturen, maken altijd weer ruzie of jongens alles beter kunnen (“Natuurlijk”, vindt Zoem) dan meisjes ( “Meisjes kunnen alles wat jongens kunnen, of nog beter,” zegt Zoë), maar nemen het altijd op voor elkaar.

Het boek om voor te lezen  of zelf te lezen ( voor de zevenjarigen en ouder) gaat problemen en vragen op kinderlijk niveau niet uit de weg. Juist die leveren gespreksstof op voor ouders en kind. Reële problematiek: Zoë heeft een ‘bonusmoeder’, Zoems vader, een hoge militair,  heeft na zijn vredesmissie last van PTSS en dat is ook voor Zoem niet altijd makkelijk. Maar de belevenissen van Z enZ blijven ondanks alles leuk: van herten en wilde zwijnen kijken tot het bedenken van een geheime code die zelfs voor de juffrouw niet op te lossen lijkt.

Dit stevige hardcover boek ligt te koop bij boekhandel The Read Shop in Dieren. Voor mensen buiten de regio: een mailtje naar [email protected] en je krijgt alle informatie.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen