Herdenking en Viering van Keti Koti in Dorpskerk Rheden

RHEDEN – Zondag 30 juni werd in de Dorpskerk in Rheden een oecumenische viering gehouden ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, Keti Koti. Na de dienst werden er bloemen gelegd bij het Keti Koti Monument naast de kerk.

Bijzondere kerkdienst met muziek en dans

De viering begon met zang van Desire van het gospelkoor ‘Bonse Aba’, die het Afrikaans lied ‘Het Onze Vader’ en ‘Halleluja’ van Leonard Cohen ten gehore bracht. Voorganger Jan Willem Overvliet van de Protestantse Kerk ontstak de Paaskaars en heette iedereen welkom. Desire zong vervolgens het lied ‘I’ll Fly Away’, dat gaat over een slaaf die verlangt naar vrijheid.

Na diverse sprekers voerde Sue-Angely Ramazan een Antilliaanse dans op. De kinderen werden daarna naar voren geroepen om bloemen te maken die ze later bij de gedenksteen zouden leggen. Gastspreker Joppe de Ruiter benadrukte in zijn toespraak het belang van het herinneren van het slavernijverleden. De dienst werd afgesloten met meerdere liederen en een dans.

Bloemenlegging en toespraak

Zo’n 150 aanwezigen volgden het gospelkoor naar de gedenksteen buiten, waar het volkslied van Curaçao, Himno di Kórsou, werd gezongen. Burgemeester Carol van Eert en Joppe de Ruiter spraken kort en legden vervolgens een bloemstuk. Andere aanwezigen legden zonnebloemen en de kinderen legden hun zelfgemaakte bloemen.

Afsluiting met koffie en gesprekken

Na de ceremonie was er gelegenheid om na te praten met een kop koffie of thee en wat lekkers. De viering werd georganiseerd door een samenwerking tussen de Raad van Kerken in Rheden, de Antilliaanse Gemeente New Song en het Keti Koti Comité Rheden. Het programma begon om 10.00 uur en werd rond 12.15 uur afgesloten.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen