Plastic PeukMeuk 2024 actie in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – 6 juli vond de jaarlijkse Plastic PeukMeuk 2024 plaats, een nationale (en inmiddels ook internationale) actie gericht op het opruimen van sigarettenfilters, georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief. Dit initiatief, waaronder Het Peukenmeisje, vraagt aandacht voor de ernstige vervuiling veroorzaakt door plastic sigarettenfilters, die naast hun milieuschade ook toxische stoffen bevatten.

Succesvolle actie in Velp

In Velp werden tijdens deze actie in slechts twee uur tijd maar liefst 2.000 sigarettenfilters opgeruimd. De opruimploeg concentreerde zich op de parkeerplaats en ingang van sporthal De Dumpel, evenals op het parkeerterrein, de rokersplek, en de ingangen van het Astrum College ROCA12. Dit gebied werd in juli 2021 en 2023 ook al eens schoongemaakt, wat de aanhoudende noodzaak voor regelmatige opruimacties benadrukt.

Aanbevelingen

De opruimactie bracht een aantal aanbevelingen voort voor de gemeente Rheden, specifiek gericht aan de wethouder en medewerkers van zwerfvuilpreventie:

  • Handhaving rookvrije zones: Zorg dat rookvrije zones strikt gehandhaafd en schoon gehouden worden, inclusief de directe omgeving.
  • Plaatsing van asbaktegels: Overweeg het plaatsen van een asbaktegel bij de ingang van De Dumpel om rokers een duidelijke plek te geven voor hun peuken.
  • Rookvrij sportterrein: Benadruk dat roken niet past bij een plek voor sport, gezondheid en ontmoeting.
  • Regelmatig schoonmaken: Maak de parkeerplaats van De Dumpel vaker schoon, aangezien hier veel oud zwerfvuil ligt.
  • Gebruik van hulpmiddelen: Maak gebruik van de ’toolbox sigarettenfilters’ voor gemeenten om effectieve maatregelen te treffen.

Voor Astrum College werden de volgende aanbevelingen gedaan, gericht aan de directie en conciërge:peukentegel Velp

Rookvrij schoolplein: Zorg ervoor dat het schoolplein en de parkeervakken rookvrij blijven.

  • Regelmatig legen van asbaktegels: Leeg de asbaktegels minimaal vier keer per jaar om te voorkomen dat gifstoffen met regenwater de bodem verontreinigen.
  • Onderhoud asbaktegels: De asbaktegel die geplaatst is in september 2021 en sindsdien overwoekerd is door onkruid, lijkt nooit geleegd te zijn; zorg voor regelmatig onderhoud.
  • Afvalbeheer door studenten: Maak duidelijk aan studenten dat afval van lunchsnacks in de afvalbak hoort en niet overal in de struiken mag worden gegooid.

De landelijke Plastic PeukMeuk 2024 actie was een groot succes

Met in totaal een half miljoen (500.000) opgeruimde sigarettenfilters door heel Nederland. Deze actie onderstreept de urgentie van het probleem en het belang van gezamenlijke inspanningen om onze leefomgeving schoon en veilig te houden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen