ONK Schaken verdient waardering

DIEREN – “Topsport in een goede combinatie met recreatiesport heeft een grote waarde. Het ONK Schaken staat daarvoor en verdient het daarom gewaardeerd te worden”. Bemoedigende woorden voor de organisatie van het schaaktoernooi, dat van 22 juli tot en met 1 augustus wordt gehouden in Dieren.

De openingsavond van het Open Nederlands Kampioenschap schaken in Dieren wordt ingezet door toernooidirecteur Ap Lammers. “Onderzoek heeft uitgewezen dat het toernooi, ondanks teruglopende deelnemersaantallen en financiën, een goede naam heeft. Na evaluatie van het toernooi in 2012 is besloten de opzet ongewijzigd te laten en het toernooi in 2013 met extra activiteiten te ondersteunen”. 
Schaakdorp
Het dorp Dieren moet hierin een rol gaan spelen als schaakdorp. “Onder het motto ‘Dieren denkt vooruit’ doen we dit jaar meer, met minder geld. Schaakdorp Dieren moet hiermee op de kaart worden gezet, waardoor het ONK schaken voor de toekomst wordt veiliggesteld”, aldus de toernooidirecteur, ”met enkele sponsors zijn al goede afspraken voor de toekomst gemaakt”.
Breedtesport
Burgemeester van Rheden, Petra van Wingerden-Boers vult Lammers aan: “Topsport in één evenement combineren met recreatie is zeer waardevol. Professionals en recreanten staan dichter bij elkaar en kunnen kennis en ervaring delen, waardoor de sport in de breedte kan groeien”. Volgens de burgemeester is het ONK schaken het enige grote sportevenement in de gemeente dat financiële ondersteuning ontvangt. “Het ONK schaken heeft dit ook nodig om te blijven bestaan”.
hpz49v9zqdauc85cj7chloszm
Trofee en wisseltrofee
Eén-na grootste toernooi
Ook de Koninklijke Nederlandse Schaakbond erkent dat het ONK schaken de steun moet krijgen die het verdient. “Het feit dat de burgemeester hier is en het feit dat het ONK al voor de 35e maal in de gemeente Rheden wordt gehouden, betekent dat de samenleving er in Dieren achter staat. Bovendien is dit toernooi het op-één-na grootste schaaktoernooi in Nederland, alleen het Tata Steel toernooi (het voormalige Hoogovenstoernooi, red.) is groter”, aldus penningmeester van de schaakbond, Michiel Bosman. 
Trofee
De bond  waardeert het ONK schaken met de introductie van de Wisseltrofee. Ook voor iedere categorie wordt naast de eer en de geldprijzen, gestreden om een nieuwe ‘fel begeerde’ trofee. Grootmeester Erwin l’Ami ziet het met glinsterende ogen aan. De oud-winnaar (2009) wordt gezien als topfavoriet voor de titel. Maar ook voor l’Ami geldt dat hij er voor zal moeten spelen. 
Het toernooi zelf start op dinsdag 23 juli. GM Viktor Moskalenko heeft in verband met ziekte moeten afzeggen. In totaal nemen ongeveer 400 deelnemers deel tijdens het ONK. De jongste deelnemer is 11 jaar, de oudste 88 jaar.
Foto boven: Erwin l’Ami (l) in vraaggesprek met toernooidirecteur Ap Lammers
Op de hoogte blijven van ons
laatste nieuws via Facebook? Klik
HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever
via Twitter? Volg ons via
@HetRhedenNieuws
b1r3rwhfhddtqxxrs6ao3jlk6
Entree ONK schaken Dieren, onmiskenbaar
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen