We kennen allemaal Dierendag in oktober maar op 26 augustus is het Wereld Hondendag. Op deze dag vraagt de Koninklijke Hondenbescherming extra aandacht voor het welzijn van deze voor velen trouwe huisvriend. Alhoewel deze viervoeters het in Nederland veelal stukken beter hebben dan in sommige andere landen in de wereld, kan er ook hier nog veel worden verbeterd.
Tijdens de Corona periode was er een enorme run op puppy’s en geïmporteerde (zwerf)honden maar hoeveel honden er in Nederland leven weten we niet
Het aantal honden is het afgelopen anderhalve jaar zichtbaar toegenomen. Dat is te zien op straat, in recreatiegebieden, en in het aantal klachten van overlast en in het aantal bijtincidenten. Dierenartsen komen om in het werk, er zijn lange wachtlijsten bij hondenscholen en de verkoop van hondenproducten neemt ook flink toe.
Als je weet waar veel honden geregistreerd staan, kan de (lokale) overheid hier in de buitenruimte rekening mee houden.
Sinds 1 april 2013 is het in Nederland wettelijk verplicht om alle nieuwe honden in Nederland te voorzien van een chip, na het chippen van de hond moet de eigenaar zelf het dier nog registreren maar veel eigenaren leggen deze gegevens niet vast. Daarnaast is er in veel gemeenten de hondenbelasting afgeschaft en valt die registratie weg.
Op basis van de gegevens, die wel bekend zijn, maakt de Hondenbescherming een schatting dat zo'n 550 honden dagelijks worden verwaarloosd of mishandeld, of de vele rashonden die last hebben van (ernstige) aangeboren afwijkingen, omdat de hond te ver is doorgefokt, bijvoorbeeld op uiterlijke kenmerken, (er is heden een fokverbod voor extreem kortsnuitige honden) of aan de impulsaankopen waardoor jaarlijks duizenden honden in asielen belanden, omdat ze toch niet goed "bevallen" of dat er "onvoldoende tijd voor het dier blijkt te zijn".
Tijdens Wereld Hondendag wil de Koninklijke Hondenbescherming jaarlijks aandacht vragen voor de nog te weinig zichtbare problemen bij het houden, opvoeden en fokken van honden. Ze hopen dat daardoor de kennis over het welzijn, opvoeden en houden van honden in Nederland wordt vergroot.
Maar het is ook een dag om met je hond nog even extra te ravotten en je speelmaatje te verwennen met een lekkere voerbeloning. Daar zal zowel de hond als een 'goed baasje' vast geen bezwaar tegen hebben.
Hondenbescherming luidt op Wereld Hondendag 2023, de noodklok en wil in gesprek met gemeentes voor een gezamenlijke oplossing. De organisatie heeft inmiddels via een Petitie steun van bijna 50.000 hondenliefhebbers. Er zijn deze zomer veel slachtoffers gevallen door de zogeheten grasaren. Door het gewijzigde maaibeleid van veel gemeentes is dit aantal de afgelopen jaren flink toegenomen, merken ook veel dierenartspraktijken.
Gemeentes geven vaak aan dat het onmogelijk is om de grasaren actief te bestrijden, omdat ze zo verspreid voorkomen. En dat ze niet te veel willen maaien om de biodiversiteit te bevorderen. De Koninklijke Hondenbescherming roept gemeentes op Wereld Hondendag (26 augustus) op om in hun maaibeleid rekening te houden met honden. “Wij vermoeden dat veel beleidsmakers geen idee hebben van de omvang en de ernst van het probleem. Om maar te zwijgen over het financiële en emotionele leed bij baasjes en hun geliefde viervoeter."
De Hondenbescherming adviseert hondeneigenaren de plekken waar grasaren groeien zoveel mogelijk te mijden en de honden na een wandeling altijd goed te controleren. En om de hondenpoep netjes op te ruimen, want grasaren doen het goed op hondenmest. De Hondenbescherming roept gemeentes op om in ieder geval de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien. Inwoners gemeente Rheden kunnen ook overlast locaties melden via Fixi
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.