Over de hele wereld worden er mensen gevangen gehouden vanwege hun mening of overtuiging, worden er mensen gediscrimineerd, gemarteld of geëxecuteerd. Mensen staan er vaak alleen voor en worden niet gehoord, daarom is het noodzakelijk dat anderen van buitenaf hulp bieden. Amnesty International brengt deze zaken aan het licht en voert actie.
Amnesty International is een onafhankelijke wereldwijde beweging van zeven miljoen mensen in meer dan 150 landen, die er aan wil bijdragen dat op de hele wereld de mensenrechten worden nageleefd. De basistekst van die rechten zijn opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Amnesty probeert de misstanden die zij aantreffen onder de aandacht te brengen. Zij geeft voorlichting en werkt aan bewustwording op het gebied van de mensenrechten. Verder zet zij zich in om schendingen van de mensenrechten te bestrijden.
Wereldwijd heeft Amnesty 1,8 miljoen leden. Amnesty Nederland is met ruim 280.000 leden één van de grootste afdelingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam, maar door het hele land zijn er verschillende werkgroepen, die uit vrijwilligers bestaan.
Werkgroep Velp/Rozendaal
In de gemeente Rheden zijn er twee werkgroepen, in Dieren en in Velp/Rozendaal. De leden van de werkgroep Velp/Rozendaal hebben contact met elkaar via telefoon of internet, zij hebben geen kantoorruimte. Iedereen kan zelfstandig aan het werk. Vergaderingen en ontmoetingen worden bij iemand thuis gepland.
Voorzitter Agnès Kwant
Voorzitter Agnès Kwant
De werkgroep Velp/Rozendaal bestaat uit twaalf actieve leden. Daarnaast zijn er nog flex-leden die af en toe helpen bij het actie voeren. Agnès Kwant is één van de vrijwilligers bij de werkgroep Velp/Rozendaal. Ze zegt: “Onze groep is goed georganiseerd. Iedereen heeft zijn of haar eigen taken en verantwoordelijkheden.” Agnès heeft tien jaar lang de collecte voor Amnesty gecoördineerd. Inmiddels is ze voorzitter van de werkgroep en doet ze mee aan alle acties die Amnesty voert.
Onderzoek
Amnesty streeft wereldwijde naleving van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens na. Amnesty richt zich daarbij met name op het recht op leven, bescherming tegen marteling, het recht op vrijheid van geweten en meningsuiting en het recht om niet te worden gediscrimineerd. Agnès: “Amnesty doet onderzoek naar ernstige schendingen van deze rechten en voert actie om dit tegen te gaan en/of te voorkomen.”
Vreedzaam en beleefd
Soms duurt het wat langer voor Amnesty in actie komt, maar dat komt omdat de juridische afdeling alles tot op de bodem moet uitzoeken. “Iedere zaak is anders, we moeten goed bekijken hoe we actie gaan voeren, anders schieten we misschien ons doel voorbij. Maar we doen alles vreedzaam en op een nette en beleefde manier”, legt Agnès uit. Niet voor niets heeft Amnesty de Nobelprijs voor de vrede toegekend gekregen.
Drie subgroepen
De werkgroep Velp/Rozendaal kun je in drie à vier subgroepen verdelen. De collecte, de schrijfgroep en de scholengroep. In de eerste week van Maart is de jaarlijkse collecteweek van Amnesty International, waar zij in 2003 mee zijn gestart. Verder zijn er activiteiten waarbij Amnesty met een kraampje aanwezig is, op straat in het dorp, of bij kerstmarkten in verzorgingshuizen.
Collecte
“Het collecteren is lastiger geworden, want mensen hebben nog maar weinig kleingeld in huis, daar spelen wij op in door mensen meer mogelijkheden te bieden om Amnesty te steunen. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld ook een zogenaamde geef-sms sturen. Daarnaast is het ook goed dat wij langs de deuren gaan omdat mensen zo jaarlijks worden herinnerd aan het noodzakelijke bestaan van Amnesty”, vertelt Agnès.
Schrijfgroep
De schrijfgroep is elke eerste zondag van de maand aanwezig in de kerken van de Emmastraat en Kerkstraat in Velp, in de kerk van Rozendaal en de vierde zondag van de maand in De Zyp in Arnhem. Hier worden handtekeningenacties gehouden. Mensen kunnen de petitielijst ondertekenen of een actiekaart versturen.
Succesvol
Een van de succesvolle manieren van actievoeren is het schrijven voor gevangenen. Op het hoofdkantoor in Amsterdam worden maandelijks zorgvuldig een drietal cases geselecteerd waarvoor geschreven kan worden.
Doeltreffende methode
Met massale schrijfacties wordt de druk op autoriteiten verhoogd. Als regeringleiders weten dat alle ogen op hen zijn gericht, zullen zij de schendingen eerder bestrijden of zelfs willen voorkomen. Agnès: “Actievoeren door het schrijven van een brief of het zetten van een handtekening, is dus een doeltreffende methode.”
Scholengroep
Dan is er nog een scholengroep. Op alle basisscholen, middelbaar, hoger en beroepsonderwijs in Velp, Rozendaal en Het Rhedens in Dieren, geven de scholenwerkers jaarlijks gastlessen over de rechten van de mens. Zij gaan met de leerlingen in gesprek over hoe de wereld in elkaar steekt. Dit is heel belangrijk, want zij zijn immers de nieuwe generatie.
Schoolwerker Lammert Hoeve
Schoolwerker Lammert Hoeve
Lammert Hoeve is een scholenwerker. Hij heeft altijd in en aan het onderwijs gewerkt. Het enige schooltype waar hij geen ervaring mee had, was de basisschool. Hij heeft er voor gekozen om zich nu op het basisonderwijs te richten.
Hou het simpel
“Ik verkondig geen wereldrampen. Ik blijf dichtbij hun eigen leefwereld en maak het voor de kinderen niet te zwaar”, vertelt Lammert. “Ik begin heel simpel door te vragen of er leerlingen zijn die wel eens pesten of gepest worden, of er weleens wordt geslagen en of dat eigenlijk mag. Dan maak ik het stapje naar de grondwet en dat daar in staat dat iedereen bepaalde rechten heeft.”
Olievlek effect
“Aan het eind van de les kom ik uit bij Amnesty en vertel ik wat wij doen. Door de kinderen opdrachten te laten maken, worden zij zich nog meer bewust van mijn verhaal. Het mooie is dat als wij de leerlingen informeren het ook hun ouders bereikt. Het heeft een olievlek effect. Ik heb voor de les ook videomateriaal mee, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar vaak niet eens aan toe kom. De tijd vliegt voorbij!”
Gedichtenwedstrijd
Ieder jaar schrijven de kinderen een gedicht waarvan de mooiste traditioneel op 4 mei -Dodenherdenking- zowel in Velp als in Rozendaal worden voorgelezen. Lammert: “Dit jaar is het op 16 april zeventig jaar geleden dat Velp is bevrijd en daarom zullen er ook op deze dag gedichten door leerlingen worden voorgedragen.” Het is de bedoeling dat dit jaar in die bevrijdingsweek overal in de winkels van Velp gedichten van basisschoolleerlingen komen te hangen.
Schrijnende verhalen
Er zijn een hoop schijnende gevallen over de hele wereld. Als je die verhalen hoort, is meteen duidelijk dat Amnesty onmisbaar is. Neem het verhaal van Abdullah al-Mansouri als voorbeeld. De bekende Maastrichtenaar heeft acht jaar lang in de gevangenis gezeten in zijn geboorteland Iran, zonder eerlijk proces.
Abdullah al-Mansouri
In 1987 vlucht al-Mansouri omdat hij in Iran ter dood werd veroordeeld voor het helpen van Iraanse vluchtelingen naar Syrië. Hij kreeg de Nederlandse nationaliteit en vestigde zich in Maastricht, waar hij zich onder andere in zette voor Amnesty International.
Geestelijke- en lichamelijke mishandeling
In 2006 bezoekt hij een Iraanse gevangene in Syrië, om te kijken of hij iets voor hem kon betekenen. Geen slimme zet, want Al-Mansouri wordt opnieuw gearresteerd. In de korte tijd dat hij vast zit in Syrië, wordt hij geestelijk- en lichamelijk zwaar mishandeld. Zo krijgt hij bijvoorbeeld poedelnaakt kokend heet water over zich heen en direct daarna ijskoud water, om niet te vervellen. Al die tijd wordt hij niet verhoord en weet hij niet waarom hij wordt vastgehouden. Al-Mansouri wordt uitgeleverd aan Iran waar opnieuw de doodstraf boven zijn hoofd hangt.
Imitatie
In Iran wordt hij maandenlang elke nacht verhoord. Voor en na de verhoringen wordt hij vreselijk mishandeld waarbij hij meerdere keren het bewustzijn verliest. Later vertelt al-Mansouri wat hij het meest ondragelijk vond tijdens zijn gevangenschap, namelijk dat hem was wijsgemaakt dat ook zijn vrouw en kinderen vast werden gehouden en hetzelfde moesten doorstaan. Een bewaker kon zelfs de stem van zijn oudste zoon imiteren, waardoor hij het uiteindelijk ging geloven.
Tranen in ogen
Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van het hele afschuwelijke verhaal. “Als je het hoort springen de tranen in je ogen”, zegt Agnès. Amnesty bleef jarenlang met man en macht actie voeren en al-Mansouri kwam in 2014 eindelijk vrij. Hij is nu weer terug in Nederland en zal hier alles moeten verwerken. Als Amnesty zich niet in zet voor dit soort gevallen, dan zou het allemaal nog veel erger zijn geweest.
Gedenkteken van Amnesty International op de Overtuin in Velp. Lammert Hoeve heeft de tekst bedacht; “1948 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze steen spreekt niet voor zich maar voor iedereen die erbij stil staat. Amnesty International Velp/Rozendaal 2008.”
Drijfveer
Ieder lid van Amnesty heeft zijn eigen drijfveer. Het zijn allemaal verschillende mensen, maar iedereen wil iets doen voor een rechtvaardiger wereld. Agnès: “ Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik lid werd van Amnesty en zoveel mogelijk probeer te doen. Mijn ouders hebben de tweede wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië meegemaakt en in de kampen gezeten. En in Europa hebben de nazi’s diepe sporen achtergelaten. Dat mogen we nooit vergeten. Vrede is niet vanzelfsprekend, daar moeten we altijd en overal samen aan werken.”
Bijbelse waarden
Lammert’s gedrevenheid heeft ook te maken met zijn opvoeding. “Bijbelse waarden zijn voor mij vanzelfsprekend. Omkijken naar anderen en niet voorbij kijken, dat heb ik geleerd. Ook als je maar één kind bereikt, dan heb je het niet voor niets gedaan. ”
Zelf actie voeren
Iedereen kan Amnesty helpen, door bijvoorbeeld deel te nemen aan de schrijfacties per post, e-mail, via de site of door het sturen van een sms. Lammert: “Het is heel eenvoudig en kost maar een paar minuten van je tijd. Ook kan iedereen lid worden van een lokale werkgroep. Het is fijn als onze groep aanloop krijgt. Het zou prettig zijn dat jongeren zich bij ons aansluiten, zodat zij het ter zijne tijd van ons kunnen overnemen.”
Nederland op lijst schending van mensenrechten
Nederland staat ook op de lijst van schending van mensenrechten. Er is dus overal wel iets te verbeteren, maar in Nederland wel minder. Op de website van Amnesty International kun je de verschillende schrijnende verhalen lezen en meteen in actie komen. Als je bedenkt dat vrouwen in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië geen auto mogen rijden en stokslagen krijgen als zij dat wel doen, en er zonder pardon een jong meisje (Malala) door haar hoofd werd geschoten omdat zij aangeeft naar school te willen, dan besef je dat Amnesty actie moet blijven voeren. Er is nog veel werk te doen.
Informatie
Kijk op de site van Amnesty International, www.amnesty.nl
, voor meer informatie. Hier kun je ook alle verhalen lezen en meteen in actie komen. Voor meer informatie over de werkgroep Velp/Rozendaal kun je kijken op www.velp.rozendaal.amnesty.nl .
Wist u dat Lous stelt voor ook een nieuwsbrief heeft? http://www.lousnieuwsbrief.nl/
Volg Lous ook via Twitter en Facebook
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek.