INGEZONDEN - Rheden.nieuws schreef dat inwoners een Petitie zijn gestart: “Tegen houtstookverbod, voor verantwoord stoken”. Mensen denken dat verantwoord stoken de oplossing is maar dat is helaas niet zo.
De kachelbranche heeft EcoDesign kachels weliswaar langdurig in de markt gezet als ‘gezellig’, ‘verantwoord schoon’, ‘duurzaam’ en ‘goedkoop’ maar dat blijkt volgens voortschrijdend wetenschappelijk inzicht niet juist.
Deze EcoDesign houtkachels stoten vergeleken met Cv-ketels op aardgas voor dezelfde warmte juist 2 keer zoveel CO2 uit en 3.100 keer meer van het fijnere fijnstof PM2,5. Ook Milieu Centraal en Longfonds geven inmiddels aan dat ‘schoon hout stoken’ niet bestaat en goed gestookte EcoDesign kachels evengoed serieuze gezondheidsrisico’s geven.
Het RIVM noemt een totaal houtstookverbod noodzakelijk om de nieuwe WHO-norm voor PM2.5 te behalen. Het Duitse Umwelt Bundesamt wijst houtstook eveneens af vanwege het vele fijnstof en CO2.
Houtkachels zijn volgens de Emissieregistratie verantwoordelijk voor 23% van het uitgestoten PM2.5. In woonwijken (dorpen) met meerdere kachels kan dat oplopen tot wel 50% volgens metingen van Scapeler. Toch stookt maar een kleine minderheid (deels) op hout. EcoDesign houtkachels stoten altijd nog 16.800 keer meer PM2.5 uit dan de WHO als dagnorm adviseert.
PM2.5 blijkt veel schadelijker dan gedacht en kent geen drempelwaarde waaronder het niet schadelijk is. Alleen directe luchtwegklachten zoals luchtwegirritaties, astma of COPD (longfalen) kunnen mensen zelf toewijzen aan dit fijnstof in houtrook. Bij alle andere gezondheidsschade lukt dat niet, zoals de toename van oorontstekingen of luchtweginfecties, longkanker, een hoge bloeddruk, hartfalen, hartritmestoornissen, hart- en herseninfarcten, adipositas en diabetes 2, dementie, de ziekte van Parkinson, te vroeg/klein geboren kinderen met meer kans op onderontwikkelde longen, leerstoornissen, ADHD en autisme.
Volgens het Longfonds worden in Nederland alleen al 750.000 longpatiënten regelmatig (ernstig) benauwd als gevolg van houtstook. In Rheden met 44.000 inwoners gaat het dan om ±1.900 inwoners. Het gaat dus niet om ‘overlast’, het is een volksgezondheidsprobleem met veel leed en hoge kosten. Houtstook is dus niet goedkoop voor de maatschappij.
Zowel voor binnen als buiten stoken zijn er goede alternatieven; de 80% niet-stokers gebruiken die ook. Gemeente Rheden kiest terecht voor de bescherming van haar inwoners: schonere lucht, betere gezondheid en een veiliger klimaat. Dat is niet betuttelend. Het moeten inademen van iemands schadelijke houtrook is dat wel.
Lees voor bronnen, extra informatie en alternatieven bij Stichting HoutrookVrij:
-voor publiek
-voor gemeenten ambtenaren
Ingezonden door: Inge Everhardus, arts Maatschappij & Gezondheid n.p.
Reactie op onderstaande bericht:
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter), Bluesky, Telegram of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.