Rheden; brandbrief naar overheid over zorgkosten

Foto: nieuws.nl

RHEDEN – Het college van de gemeente Rheden heeft een brief gestuurd naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher. In de brief stelt Rheden de minister op de hoogte van de financiële gevolgen van de overdracht van nieuwe zorgtaken per 1 januari 2015.

De tekorten in Rheden bedragen voor 2015 en 2016 respectievelijk € 1 en 1.6 miljoen euro. Rheden vraagt aan de minister mogelijkheden te onderzoeken om de tekorten te compenseren vanuit het Rijk.

De overdracht van de zorgtaken van Rijk naar gemeenten ging gepaard met een flinke korting op het budget. Rheden is druk bezig om bezuinigingen door te voeren door een andere manier van werken in het sociale domein.

Wethouder Ronald Haverkamp: “Door de zorg dichter bij huis te organiseren- dus bij de gemeenten- wordt de zorg efficiënter en dus goedkoper, zo is de verwachting. Maar dit is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. We verwachten enkele jaren hiervoor nodig te hebben. Onze inwoners moeten er in de tussentijd 100% op kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is. De financiële cijfers van het eerste kwartaal maken duidelijk dat de situatie ernstig is. Daarom willen we een krachtig signaal afgeven aan de minister.”

In de brief geeft Rheden ook aan waarom zij vindt dat het Rijk medeverantwoordelijk is: de veranderingen zijn in een zeer korte tijd doorgevoerd, waarbij ook de nodige verplichtingen en regels vanuit het Rijk zijn meegegeven.

Lees ook eerder publicatie: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/50425/innen-ouderbijdrage-jeugdzorg-voorlopig-uitgesteld-door-gemeente-rheden/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen