Tocht door het oorlogsverleden van De Veluwezoom

Foto: http://www.ktr.nl/

VELUWEZOOM – Zaterdag 18 april zal een Bevrijdingsrit worden gehouden, die begint in Velp en via Rheden, Doesburg en Ellecom naar Dieren voert. Aan de rit nemen zo’n 70 voertuigen van rijdend museum Keep Them Rolling deel.

Variërend van brencarriers, tot Jeepjes en van een DUKW amfibie-truck tot een Harley Davidson motoren. De Bevrijdingsrit wordt omlijst door festiviteiten in de vijf ‘etappeplaatsen’ waar de colonne telkens een korte stop maakt. Bij die gelegenheid verzorgen de Seaforth Highlanders en de Starlight Sisters, die ook deel uitmalen van de colonne, optredens.

De Oranjeverenigingen in de vijf plaatsen maken de Bevrijdingsrit mede mogelijk en nemen delen van de plaatselijke organisatie van de evenementen voor hun rekening.

Het programma onderweg is gevarieerd.

  • In Velp maakt de start van de tocht om 10.00 uur bij Hogeschool Larenstein deel uit van een veel langer dagprogramma met kermis, vieringen en concerten.
  • In Rheden wordt de stoet voorafgegaan door als evacués uit Arnhem verklede mensen en wordt – net als in 1945 – een grote ereboog over de weg gebouwd.
  • In Doesburg wordt de komst van de Bevrijdingscolonne onderdeel van de Veteranendag en is er de hele dag muziek.
  • In Ellecom pakt men, net als vijf jaar geleden, weer uit met een bloemenhulde voor de binnentrekkende bevrijders.
  • In Dieren wordt een grote openluchtexpositie gehouden met zo’n honderd groot formaat foto’s van de oorlogstijd en bevrijding van Dieren. Leden van toneelverenigingen nemen plaats op de voertuigen in jaren ’40 kleding.

Het eindpunt ligt in Dieren op het sluiscomplex, waar op 16 april 1945 Canadese (vanuit Zutphen) en Engelse (vanuit Arnhem) troepen contact maakten. Daarmee was de omsingeling van de Veluwe een feit en lag de weg naar West-Nederland open.

Ook door de bossen en heidevelden
Net als in april 1945 volgt de colonne geallieerde voertuigen van Keep Them Rolling niet alleen de bestaande wegen, maar omdat die vaak versperd waren en met landmijnen bezaaid, wordt ook door de bossen en uiterwaarden opgerukt. Dankzij medewerking van Natuurmonumenten, Middachten en Twickel voert een deel van de route ook door de bossen en heidevelden van de Veluwezoom.

Route en tijden
De start is om 10.00 uur in Velp, het einde om 16.00 uur in Dieren.
Doorkomsttijden*: Velp: 10.00 uur; Rozendaalse Veld: 11.30 uur; Rheden: 11.35 uur; Havikerwaard: 12.40 uur; Doesburg: 13.00 uur; Ellecom: 14.15 uur; Dieren: 15.45 uur.

KTR1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen