COLUMN: Hoe doe jij dat? Netwerken

Foto: Ondernemersteam Gelderland

Netwerken
Het is al zo oud als de oertijd. Je leeft in een omgeving vol van (soms onbekend) leven, bent nieuwsgierig, moet ook overleven, en onderzoekt daarom je omgeving om te verkennen wie en wat er bij je past.

Netwerken
Het is eigenlijk niets meer of minder dan een lijntje uitgooien naar een vriend(in) die je nog niet kent, en samen kijken waar je elkaar raakt en wat je voor elkaar kan betekenen. Of zoals kinderen vaak zeggen als ze bij een klasgenoot aanbellen: “wil je met me spelen ?”. Iedereen kan het, of je nu jong, oud, gezond, ziek, zwak, futloos, wel of geen werk of inspiratie bent.

Netwerken
Het is eenvoudig en tegelijk ook ingewikkeld. Er hangen veel emoties en verwachtingen mee samen. Wat wil die vreemde van me? Durf ik op die uitgestoken hand in te gaan? Ik heb haast nu, maar het lijkt me wel een aardig iemand! Hoe pak ik dat aan? Wat verwacht hij/zij van me als ik in ga op deze ontmoeting? Veel mensen zijn vaak huiverig voor verrassingen en kansen die het leven je elke dag volop biedt. Soms terecht, vaak ook ten onrechte.

Netwerken
Online op Facebook en Linkedin, achter je scherm en toetsenbord kan het veel makkelijker zijn dan in real life. Een ontmoeting met hoofd, hart en ziel op straat, in het café, op een verjaardag, bij een vergadering, bespreking of bij een optreden is veel persoonlijker. Immers: gedachten en verwachtingen worden woorden, woorden een gesprek, een geprek kan leiden tot vriendschap en samenwerking, enzovoorts.

Netwerken
Ook bij het zakendoen is investeren in een goede onderlinge relatie en vriendschap vaak de basis van een langdurige samenwerking. Zo is ook bijvoorbeeld het Ondernemersteam Gelderland in het najaar van 2014 ontstaan. Netwerken en samenwerken zijn ook de absolute basis van het Nieuwe Ondernemen. Samen bereik je meer en kom je uiteindelijk verder dan via solo-acties ….. .

Netwerken
Het leven biedt je elke dag volop kansen om een lijntje uit te gooien naar iemand die je nu nog niet kent. Als je het gewend bent, blijf dat vooral doen, en breng meer aandacht, respect harmonie en samenwerking in onze lokale wereld. En mocht je het niet of minder gewend zijn, om wat voor redenen dan ook, probeer het eens voorzichtig een keer uit. En bevalt het, doe het dan eens vaker en vooral op jouw manier!

Netwerken!
Zullen we vandaag eens een poging doen drie mensen die we nog niet kennen een glimlach te geven, aan te spreken, en eens te kijken wat dat doet met ons en met die ander? Zonder je vooraf verwachtingen te maken van wat dit contact jou en die ander zou kunnen opleveren? In de trant van “wil je met me spelen en uitwisselen?”. Doen jullie ook mee?

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.

Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen